Dünya'da ve Türkiye'de Bir İlk

15.09.2010
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Dünya’da ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Dünya Üniversiteler Kongresi’ne hazırlanıyor. 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında ÇOMܒde gerçekleştirilecek olan kongrenin ana temasını ise "Küresel sorunlar çerçevesinde üniversitelerin yeni hedef ve görevleri neler olmalıdır?" oluşturmakta. Hazırlıkları üç yıldır devam eden ve Dünya çapındaki birçok üniversite, Sivil Toplum Kuruluşu, entelektüel, politikacı, yönetici ve gazetecinin davet edildiği kongrede son aşamaya gelindi. Kongreye Avrupa, Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Amerika, Orta Doğu, Asya ve Balkan ülkelerinden iki bin civarında, kendini dünyanın sorunlarını çözmeye adamış bilim insanının katılması bekleniyor. Kongre kapsamında “Yeni gelişmeler ışığında üniversite konseptinin tanımlanması: Dün, bugün ve gelecek bağlamında üniversite kavramı” çerçevesinde “Küresel ısınmanın öneminin anlaşılması ve önlenmesi”, “Küresel terörün önlenmesi”, “Küresel yoksulluğun giderilmesi”, “Küresel göçün yönetilmesi”, “Gelir dağılımı eşitsizliklerinin giderilmesi”, “Sağlık hizmeti adaletsizliğinin giderilmesi”, “Eğitimde fırsat ve olanak eşitsizliğinin giderilmesi”, “Çevre kirliliğine çözümler getirilmesi”, “Bölgesel çatışmaların çözümlenmesi ve yenilerinin önlenmesi”, “Dünya barışının temini”, “Dünya kültür mirasının korunması”, “Hızlı nüfus artışına kalıcı çözümler geliştirilmesi”, “Sivil Toplum Kuruluşları'nın uygarlığın geliştirilmesinde rollerinin arttırılması” konuları masaya yatırılacak. Beş gün sürecek olan kongre boyunca çeşitli sosyal ve kültürel programlarda gerçekleştirilecek.