ÇOMÜ Gözlemevi'ne Şili ve Brezilyalı Akademisyenlerden Ziyaret

19.08.2010
Brezilya’dan aynı zamanda Belçika Kraliyet Gözlemevi Üyesi Profesör Herman HENSBERGE ile Şili Katolik Üniversitesi’nden Astrofizikçi Profesör Christian NITSCHELM bir ortak proje çalışması bağlamında ÇOMÜ Gözlemevi’ne geldiler. Bir ay boyunca Gözlemevi’nde ortak proje çalışmalarına katılacak olan iki bilim adamı önceki gün proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Volkan BAKIŞ, Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman DEMİRCAN ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan YILMAZ ile beraber Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ali AKDEMİR’i ziyaret ettiler. Üniversiteler hakkında karşılıklı bilgi alışverişinin yapıldığı ziyarette bilimsel işbirliğinin önemi üzerinde duruldu ve karşılıklı iyi dilekler ifade edildi. ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi üyelerinin Çek Cumhuriyeti’nden, Belçika’dan, Brezilya’dan ve Şili’den bilim adamlarıyla ortak yürüttüğü bilimsel proje, TÜBİTAK’ın ve Avrupa Güney Gözlemevleri (ESO) kuruluşunun desteklediği ve yürütücülüğünü ÇOMÜ Gözlemevi’nden Yrd. Doç. Dr. Volkan BAKIŞ’ın yaptığı TÜBİTAK/EVRENA adlı uluslararası bir projedir. Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Volkan BAKIŞ konuyla ilgili şunları belirtti: “Bu projenin amacının Samanyolu galaksimizdeki yeni yıldızların oluştuğu bölgelerin kimyasal element bolluklarını, yaşlarını, kinematik ve dinamik özelliklerini belirlemektir. Böylece yıldız oluşumunun temel parametreleri ortaya çıkarılarak galaksimizin de evrimi hakkında bilgi edinmemiz sağlanacaktır. Bu projede, yıldız oluşum bölgelerinin özelliklerini ortaya koyacak çift ve çoklu yıldız sistemlerinin tayfsal ve fotometrik gözlemleri proje kapsamında kuzey yarımkürede ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, İspanya’daki La Palma Gözlemevi, güney yarım kürede de Avrupanın Şili’deki Gözlemevleri (ESO) ve Güney Afrika’daki Astrofizik Gözlemevi (SAAO)’da yapılmaktadır”. Rektörlük makamına yapılan ziyaretle ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.