Yerel Kültür Politikaları İçin Stratejiler Temalı Toplantı Düzenlendi

11.06.2010
Çanakkale 2010 Girişimi’nin organize etmiş olduğu Yerel Kültür Politikaları İçin Stratejiler temalı toplantı Akol Otel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya çeşitli kentlerden kültür yetkilileri, akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmalarını sırasıyla Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman KAVALA, Çanakkale 2010 Girişimi Koordinatörü Mimar İsmal ERTEN, Hollanda Başkonsolosu Onno KERVERS, Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR ve Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN gerçekleştirdi. Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman KAVALA, kent temelli kültür stratejileri programı çerçevesinde bu etkinliğin düzenlendiğini, kent temelli kültür stratejileri programının da Çanakkale, Kars ve Antakya kentlerinde uygulandığını ve her üç kentin de zengin kültürel mirasa sahip olduğunu ifade etti. Osman KAVALA, programın temel amacının kentte yapılmakta olan kültürel faaliyetlerin, stratejik bir vizyon ile kentin önceliklerini dikkate alarak katılımcı bir biçimde gerçekleştirilebilmesine katkı sunmak olduğunu ifade etti. Osman KAVALA, kültür politikalarının hayata geçirilmesinde yerel idare, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve diğer kamu kuruluşları arasında gerçekleştirilecek işbirliklerinin de önemine değindi. Çanakkale 2010 Girişimi Koordinatörü Mimar İsmail ERTEN ise kent kültürünün gelişiminde çeşitli strateji ve politikaların oluşturulmasında bu etkinliğin önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti. Hollanda Başkonsolosu Onno KERVERS ise Türkiye’nin toplumsal bir dönüşüm yaşadığını ve kültürel politikaların da bu toplumsal dönüşümün bir parçası olduğunu belirtti. Başkonsolos Onno KERVERS, Türkiye’nin zengin bir tarihe sahip çok kültürlü bir ülke olduğunu da vurguladı. Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR ise kentlerin, ülkelerin ekonomik ve demokratik gelişmişliğine kültürün zemin oluşturduğunu belirterek, kültürün uygarlığın çok önemli bir bileşeni olduğunu ifade etti. Çanakkale’de farklı inançların, uygarlıkların, kültürlerin barış içerisinde bir arada yaşadığını belirten Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR, dolayısıyla Çanakkale’nin özel bir kimliğe sahip olduğunun söylenebileceğini konuşmasında dile getirdi. ÇOMܒnün iki eksende Çanakkale kentinin kültürel gelişimine katkı verdiğini ifade eden Rektörümüz, bu katkılardan ilkinin Çanakkaleliler gibi düşünerek, davranarak kültürel politikaların oluşumuna katkı sunmak, ikincisinin ise üniversite olmadan kaynaklı farklı bir eksenden Çanakkale’nin kültür politikalarına yön vermeye çalışmak olduğunu bildirdi. Bu ikinci eksenin temel göstergelerinin ise ÇOMܒnün girişimcilik ve sivil toplum kuruluşları noktasında Çanakkale’nin kent kültürüne yaptığı katkılar olduğunu vurguladı. 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında Çanakkale’de düzenlenecek olan Dünya Üniversiteler Kongresi’nin öneminden de bahseden Prof. Dr. Ali AKDEMİR, küresel sorunların önlenmesinde üniversitelerin yeni roller üstlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Rektörümüz kültür konusunda çalışmalarını başarıyla yürüten Çanakkale 2010 Girişimi öncülerine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN ise yerelde ve genelde kültür politikalarına katkılar vermeye gayret gösterdiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Çanakkale bu bağlamda yerelde önemli bir yöre, çünkü burada çeşitli kültürlerin, dil, din mezhep farklılıklarının yıllarca bir arada yaşadığı ve bu kentin kültürünü, yörenin kültürünü oluşturduğunu biliyoruz. Bunun için biz buraya Barışın Kenti diyoruz. Kültürlerin barış içerisinde bir arada yaşamasını önemsiyoruz”. Kültürlerin ortak bir yaşamı paylaşmasının da çok önemli olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN, birbirinin içine geçmiş kültürlerin birbirlerini etkileyerek ama asla dışlamayarak bir arada barış içerisinde yaşamasının çok önemli olduğunun altını çizdi. Haber ile ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.