95. Yıl Dönümünde Çanakkale Muharebeleri ve ATATÜRK Konulu Sempozyum Düzenlendi

24.05.2010
ÇOMÜ ile Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Başkanlığı işbirliğinde “95. Yıl Dönümünde Çanakkale Muharebeleri ve ATATÜRK” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyuma 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Ö. Necati ÖZBAHADIR, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaettin SEVİM, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi ARGIÇ, Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Vali Yardımcısı Hüseyin KULÖZÜ ile çok sayıda subay, kamu kurumu yöneticileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Sempozyumun açılış konuşmalarını ise sırasıyla ATASE ve Denetleme Başkanı Korg. Abdullah ATAY, Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR ve Dr. Hv. Öğ. Yb. F. Rezzan ÜNALP yaptı. ATASE ve Denetleme Başkanı Korg. Abdullah ATAY sempozyumun ana konusuna zemin teşkil eden Çanakkale Cephesi’nin, 1. Dünya Savaşı’nda Türk Ordusu’nun çarpıştığı ilk cephelerden biri olduğunu, Çanakkale Zaferi’nin ise bu topraklarda şehit düşmüş binlerce Mehmetçiğin kanı ile yazılmış destansı bir öykü olduğunu ifade etti. Korg. Abdullah ATAY, Çanakkale Muharebeleri’nin, hiçbir devletin, hiçbir ordunun, hiçbir silahın yurt sevgisinden ve milli ordudan daha güçlü olmadığını öğrettiğini ve Türk Milleti’ne Mustafa Kemal’i kazandırdığını vurguladı. Korg. Abdullah ATAY, ÇOMÜ ile yapılan bu müşterek çalışmanın gelecekte yapılacak benzer nitelikli çalışmalara örnek teşkil edeceğini ifade ederek sempozyumun düzenlenmesinde emeği olan herkese ve tüm katılımcılara teşekkür etti. Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR ise böyle bir sempozyumda ATASE ile işbirliği yapmanın onurunu, gururunu, mutluluğunu yaşadığını belirterek, üniversite olarak özelde Çanakkale Savaşları’nın 95. yıldönümünde genelde de sürekli olarak Çanakkale Savaşları’nı ve Atatürk’ü tema alan çok sayıda etkinlik, sempozyum, organizasyon gerçekleştirdiklerini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR bu bağlamda da ÇOMܒde Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi kurulduğunu vurguladı. Rektör AKDEMİR, bu sempozyumun hem Atatürk’ün askeri, yönetsel liderlik dehası konusunda bizi bilgilendireceğini hem de Çanakkale Savaşları’nın çok boyutlu yönlerini bizlere tekrar aktarma olanağı sağlayacağını belirtti. Rektör AKDEMİR, sempozyumun gerçekleşmesinde değerli katkılar sağlayan ATASE ve Denetleme Başkanı Korg. Abdullah ATAY ile Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete TUNÇOKU ve yönetimlerindeki ekiplerine içtenlikle teşekkür etti. Dr. Hv. Öğ. Yb. F. Rezzan ÜNALP ise konuşmasında her milletin tarihinde Çanakkale gibi zaferler olmadığını belirterek Çanakkale Savaşlarında Mustafa Kemal’in öngörü yeteneğine, savaş ve taarruza ilişkin fikirlerine değindi. Dr. Hv. Öğ. Yb. F. Rezzan ÜNALP bir komutan ve önder olarak Mustafa Kemal’in savaşın kendisini yönlendirmesine izin vermediğini savaşa kendisinin yön verdiğini de sözlerine ekledi. 24-25 Mayıs 2010 tarihlerinde Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenecek oturumlardan sonra, 26 Mayıs 2010 tarihinde Gelibolu gezisinin gerçekleştirileceği sempozyuma Çanakkale Muharebeleri’ni çeşitli yönleriyle ele alan çok sayıda sivil, asker akademisyen katıldı. Haber ile ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.