ÇSATT'tan 19 Mayıs Gece Yürüyüşü

20.05.2010
ÇOMÜ Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu her yıl olduğu gibi bu yıl da “19 Mayıs Gece Yürüyüşü”nü 80 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirdi. “Ecdad’a Yürüyüş” saat 22.00’de Eğitim Fakültesi’nden başladı. Tıpkı asker uğurlamalarında olduğu gibi kınalar yakılarak uğurlanan öğrenciler 23.00 feribotuyla Eceabat’a geçerek sabaha kadar yürüyüşlerine devam ettiler. Conkbayırı’nda saat 07.00 sularında son bulan yürüyüş esnasında zaman zaman marşlar söylendi, temsili oyunlar sergilendi. Tam taarruz saatinde Kanlısırt’ta bulunan öğrenciler askerlerin yaşadıklarını hissetmeye çalıştılar. Topluluk akademik danışmanı Okutman Sn. Niyazi SEZEN “Bizler bu gece Çanakkale Savaşları'nın en hazîn sayfalarından biri olan "19 Mayıs Gece Taarruzu" nda 95 yıl önce şehit olan "Dârûl Fünûn" talebelerini andık. Onların güzergâhını takip ettik, onların mevzîlerinde oturduk, onları hissetmeye çalıştık... Eminim onlar bizim ziyâretimizden memnun kaldılar. “ şeklinde konuştu. Topluluk Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Grubu sorumlusu Gözde KESKİN: “19 Mayıs tarihinin Ulu Önderimizin Samsun'a çıkış tarihi olduğunu ve daha sonra bu günü Gençlik ve Spor Bayramı olarak gençlere armağan ettiğini biliyoruz. Ancak bir de Çanakkale'nin bilinmeyen 19 Mayıs'ı vardır ki acı dolu, kanlı bir 19 Mayıs'tır. Galatasaray Lisesi son sınıf öğrencileri ile İstanbul Üniversitesi Tıbbiye öğrencilerinin cepheye gelerek marşlarla savaşa katıldığı, Atatürk'e "Biz burada bir Darülfünun gömdük." dedirten kanlı 19 Mayıs taarruzu... 19 Mayıs taarruzunda 10.000 zayiat veririz. "Biz onlara Tarih öğretmek isterken onlar Çanakkale'ye tarih yazmaya gitti" der Tarih öğretmenleri sınıfa girdiğinde onları yerlerinde bulamayınca. Hiç sanmıyoruz ki Atamız bu günü “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak gençlere armağan ederken Çanakkale’de toprağa düşen o öğrencileri göz ardı etmiş olsun. Genç yaşta şehit olan, tecrübesi olmadan eline silah alan, makineli tüfeklere karşı gözünü kırpmadan ölüme giden o kahramanları anmak üzere Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu olarak her yıl 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece Eceabat'tan başlayarak Conkbayırı'na yürüyoruz. Üniversite öğrencileri olarak yürüyoruz en önemlisi. Bu yıl 6.sını gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikten ötürü onur duyuyoruz.” dedi. Haber ile ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.