ÇOMÜ Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ'ı Ağırladı

11.05.2010
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin kurumsallaştırdığı “Entelektüel Olmak” konferansları çerçevesinde üniversitemize konuk olan Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ Troia Kültür Merkezinde büyük ilgi ile karşılandı. Konferansa Vali Yardımcısı Ali PARTAL, Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Meslek Yüksek Okulu Müdürleri, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ali AKDEMİR, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak öğrencilere entelektüel olmanın önemini anlatıyor ve öğrencilerimizin entelektüel olmaları için çalışıyoruz. Bu amaçla üniversite olarak öğrencilerimize sadece meslek edindirmek için çalışmıyor, meslek sahibi olmalarının yanısıra entelektüel olmaları için de çalışmalar yapıyoruz. Kurumsallaştırdığımız ‘Entelektüel Olmak’ konferansları bunun bir örneğidir. Bu bağlamda üniversite olarak 140 öğrenci topluluğuna sahip olmamız çok önemlidir” dedi. Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR’in açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ’ın doktora öğrencisi olan ve çeyrek asırdır birlikte olduklarını söyleyen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat MURAT, Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ’ı anlattı. Prof. Dr. Sedat MURAT, “Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ doktora hocamdı. Yaklaşık çeyrek asırdır hocamla beraberim. Buna rağmen hocamı anlatmak gerçekten çok zor. Öncelikle çok iyi bir akademisyen olan hocamı hoca yapan sadece çok iyi bir ilim adamı olması değildir. Hocam odasına kapalı kalmamış çalışmalarını pratik hayatta da sergilemiştir. Bu bağlamda hocamın çalışmalarını iki kısımdan oluştuğunu söyleyebiliriz. Çok sayıda yazılı yayınının yanısıra çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. Topluma olan görevini yerine getirmek hayatının önemli bir şiarı olmuştur. Diğer önemli özelliği ise bir İstanbul beyefendisi olmasıdır” dedi. “ÇOMÜ örnek bir üniversite” Hayatının anlatıldığı kısa filimden sonra Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyerek, ÇOMܒ nün örnek bir üniversite olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Ali AKDEMİR’i saygıyla takdir ettiğini belirten YALÇINTAŞ, öğrencilere ÇÖMܒde okumaktan gurur duyun dedi. İnsan unsurunun ulaşabileceği en yüksek düzeyin entelektüel bir kişiliğe sahip olmak olduğunu vurgulayan YALÇINTAŞ, aydın olmak ile entelektüel olmanın aynı şey olmadığını dile getirerek, iki kavram arasındaki farkı anlattı. “Entelektüelden önce insan aydın olmalı. Aydın, çevresindeki olayları takip edip, algılayan, olaylar arasında sebep sonuç ilişkisi kurabilen insandır. Her okuyan yazan aydın olamaz. 25 yaşına kadar da aydın olunmaz. Aydın olabilmek için ise, günde satın aldığınız bir gazeteyi okumalısınız. Bir medya bültenini takip etmelisiniz. Dünya ve yurt meselelerini yakından takip etmesi gerekir aydın olan insan. Tüm bunları yapan insanın içinde bir asalet gelişiyor. Entelektüel olan kişi ise tüm bunların dünya kültürü ile ilişkisini kurmuş kişidir. Entelektüellikte dünya kültürüne açılma vardır. Entelektüel insan en az bir dil bilmeli. Okuduğu, gördüğü, incelediği konularla ilgili sadece mukayese eden değil, konunun köklerine inen kişidir ve bunun için tarih bilmek şarttır. Ayrıca konulara ilişkin çözümler üretendir”. Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ, başarının bir işletme yönetimi olduğunu belirterek başarıya giden yolun temel noktalarının altını çizdi. “Para için değil hizmet için hayata atıl. Çünkü para hiçbir şey değil. Niyetin sağlam ve temiz olsun. İyi niyetli ve iyi insan olun. Ne zarar verin ne zarar görün. İyilik adaleti getirir. Adaletli olun. Güçlü olun. Güçlü olmak için ise inançlı olun, her zaman yeni şeyler öğrenmeye açık olun, öğrendiklerinizi uygulayın. İstişare edin. Her şeyi ben bilirim olmaz. Herşeyi danışın”. Konferans Vali Yardımcısı Ali PARTAL ve Prof. Dr. Ali AKDEMİR’in Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ ve Prof. Dr. Sedat MURAT’a plaket takdim etmeleri ile son buldu. Konu ile ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.