Köy Enstitülerinin 70. Kuruluş Yıldönümü Kutlandı

22.04.2010
ÇOMÜ Çağdaş Yaşam Topluluğu, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Köy Enstitülerinin 70. Kuruluş Yıldönümünü birlikte Kutladılar. 17 Nisan 2010’da kurulan ve ülkemizin aydınlanma, çağdaşlaşma yönünde katkılar sağlayan Köy Enstitüleri’nin 70. Kuruluş yıldönümünde ilk tören Atatürk Anıtı'nda yapıldı. Köy Enstitüsü çıkışlı öğretmenler, emekli öğretmenler, çağdaş eğitime duyarlı yurttaşlar ve ÇOMÜ Çağdaş Yaşam Topluluğu öğrencileri saat 13:00’da Atatürk Anıtı önünde buluştu. Dernek yönetim kurulu üyesi emekli öğretmen Ümmihan Erdem’in sunumu ile YKKED çelengi şube başkanı Prof. Dr. Osman Demircan tarafından, ÇYDD çelengi şube 2. Başkanı Yüksel Özdemir tarafından konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Prof. Dr. Osman Demircan Köy Enstitüleri’nin açılışına giden yolu ve bugünü anlatan bir konuşma yaptı. Ardından kürsüye gelen Savaştepe Köy Enstitüsü çıkışlı öğretmen Nevzat Başaran da enstitüde nasıl bir eğitim aldıklarından bahsederek ülkenin bugün geldiği noktada Köy Enstitüleri felsefesine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Atatürk Anıtından sonra program ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi’nde devam etti. ÇOMÜ ve Kepez Belediyesi’nin ulaşım destekleriyle saat 15:00’da gidilen Gözlemevi’nde konuşmalar, şiirler ve mandolin eşliğinde müzik ile Köy Enstitülerinin bir günü yaşandı. ÇYDD ve YKKED yönetim kurulları üyesi Yüksel Özdemir’in sunumuyla her yaştan insanın buluştuğu program sıcak bir ortamda ve çok kalabalık bir katılımcı ile gerçekleşti. Prof. Dr. Osman Demircan tarafından tanzimattan bu yana eğitim sorunları ele alındı. Köy Enstitüleri gerçeği ve günümüzde ileri bir toplum olmak için neler yapılması gerektiği ile tamamlanan konuşma sonunda öğrenciler hocalarına sorular yönelttiler. ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi YKKED Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz Akçay’ın Yüksek Lisans öğrencileri tarafından hazırlanan Köy Enstitüleri fotoğraf sergisi ve öğrenciler tarafından okunan şiirler ile devam eden program sonunda Köy Enstitülerinin en önemli müzik aleti mandolinlerle marşlar çalındı. Köy Enstitülü öğretmenler (Bekir Soysal, Nevzat Başaran), Öğretmen okulu çıkışlı öğretmenler (Nafiye Ergun, Mecit Ülgen, Sezai Yüce), ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü Öğretmeni Çiğdem Ergun ve ÇOMÜ Müzik Bölümü Öğrencisi Mehmet Demir’den oluşan Mandolin ekibi çaldı, söyledi. Salondaki izleyiciler Köy Enstitülerinde söylenen marşlara ve türkülere eşlik etti. Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.