Osnabrück Üniversitesi Fen Bilimleriyle Ortak İrigasyon (Sulama) Projesi

20.04.2010
Erasmus ortaklarımızdan biri olan Almanya’daki Osnabrück Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden bir profesör, bir teknisyen ve bir yüksek lisans öğrencisi olmak üzere üç kişilik ekip, Ziraat Fakültesi toprak bilimi bölümüyle birlikte ortaklaşa yürütecekleri uluslararası bir projenin ilk aşamasını tamamlamak için Çanakkale’de bulundu. ‘Toprakta Suyun Tutulması İçin Yeni Yöntemlerin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi’ isimli proje, Alman hükümeti tarafından desteklenmekte olup projenin Türkiye’ye kalan kısmının desteklemesi için TUBITAK’a başvurulduğu proje yetkilileri tarafından bildirildi. Yetkililer, projenin amacının yeni irigasyon (sulama) sistemlerini kullanmanın uygulanabilirliğine ve hem çevreye hem de ekonomik açıdan sağlayacağı faydalara karar vermek olduğunu belirtti. Almanya Osnabruck Universitesinden Prof. Dr. Ruediger ANLAUF, Peter REHRMANN ve Daniel FEHMERİN içinde bulunduğu grup ile Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünden Doç. Dr. Yasemin KAVDIR başkanlığındaki ÇOMÜ grubunun ortak yürütecekleri ‘Toprakta Suyun Tutulması İçin Yeni Yöntemlerin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi’ isimli projenin tarla denemesi Yrd. Doç. Dr. Ferhan SAVRAN’a ait Ezine’deki arazide kurulmuştur. Projenin bir kısmı Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü araştırma görevlisi Kürşat YILDIRIM’ın doktora tez konusunu oluşturacaktır. Proje yetkilileri, projeye katılan herkesin bu ziyaretin sonuçlarından çok memnun kaldıklarını dile getirdi ve proje sonuçlarının ilgili kurumlara çok yararlı olabileceğini belirttiler. Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linke tıklayınız.