Çanakkale Boğazı'nın Derinliklerinde Kitabı Tanıtıldı

20.04.2010
35 senedir Avustralya’da yaşayan yazar araştırmacı Vecihi BAŞARIN, eşi Hatice H. BAŞARIN ile birlikte yazdıkları “Çanakkale Boğazı’nın Derinliklerinde” adlı yeni kitaplarını üniversitemiz Türk-Avustralya Kültür Merkezi'nde tanıttı. Tanıtım toplantısında Avustralya’nın Çanakkale Konsolosu Andrew Koç MCDONALD, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt AKI, Türk-Avustralya Kültür Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih YAVUZ, Türk-Avustralya Kültür Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muhammet ERAT, üniversitemiz öğrencileri ile Avustralyalı katılımcılar yer aldı. Kitap tanıtımında bir konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih YAVUZ, Vecihi BAŞARIN’ın kitabının Türk-Avustralya ilişkileri açısından önemine değindi ve BAŞARIN’ı misafir etmekten dolayı onur duyduklarını belirtti. Konsolos Andrew Koç MCDONALD ise, Vecihi BAŞARIN’ın Türk-Avustralya ilişkilerine olan önemli katkılarından dolayı prestijli bir ödül olan Anzak Günü Ödülü’ne layık görüldüğünü bildirdi. Vecihi BAŞARIN da Türk-Avustralya Kültür Merkezi’nin oldukça güzel bir nitelik kazanmış olduğunu belirterek, bu işi başaranları tebrik ettiğini ifade etti. Vecihi BAŞARIN konuşmasında, kitabının Avustralya’da yayınlandığını, yakın bir zamanda da Türkçe’ye çevrildiğini belirtti. BAŞARIN konuşmasında şunları ifade etti: “Çanakkale Boğazını 25 Nisan 1915’de ilk defa geçen Avustralya’nın denizaltısı AE2 ile onu 30 Nisan’da batıran Sultanhisar torpidobosunun mücadelesini kaptanları Stoker ve Ali Rıza Bey’in ağızlarından anlatan kitap ilk olarak Avustralya’da ‘Beneath the Dardanelles’ adıyla basıldı ve büyük ilgi gördü. Kitap Sistem Yayıncılık tarafından ‘Çanakkale Boğazı’nın Derinliklerinde’ adıyla İstanbul’da basıldı. AE2 denizaltısının mürettebatı Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar harp esiri olmuşlar ve daha sonra ülkelerine dönmüşlerdir. Bu mürettebatın torunları Avustralya’da yazarlar ile buluşmuşlar ve Sultanhisar mürettebatının torunları ile tanışmak istediklerini bildirmişlerdir. Maalesef Sultanhisar kaptanı Ali Rıza (TALAYMAN)’ın torunları aramalara karşın bulunamamışlardır. Türkiye Cumhuriyeti Donanması’nda Filo Komutanlığına kadar yükselen ve amiral olan Ali Rıza TALAYMAN’ın torunlarının benimle 05387607030 numaralı telefon veya vecihi_aus@hotmail.com e-mail adresinden temasa geçmelerini istemekteyim”. Vecihi BAŞARIN tarafından yapılan kitap tanıtımı, BAŞARIN’ın kitaplarını imzalaması ile sona erdi. Konu ile ilgili fotoğraflar için aşağıda bulunan linki tıklayınız.