Üniversitemizde Japonya Yılı Kutlandı

11.03.2010
Türkiye’de resmi olarak kabul edilen “2010 Türkiye’de Japonya Yılı” çerçevesinde üniversitemizde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Bu etkinlikler kapsamında ilk olarak Japonya’da yaşayan Prof. Dr. Yoneichi ONO’nun üniversitemize bağışladığı on bin yayından oluşan kütüphanenin açılışı Eğitim Fakültesi’nde yapıldı. Kütüphanenin açılışına Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki TANAKA, Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay KÖKSAL katıldı. Büyükelçi Nobuaki TANAKA kütüphanenin açılışı esnasında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Japonca çalışmalarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bir numara. Japonca bölümünün başarılarını biz de duymaktayız. Bu kitapları üniversiteye hediye eden Profesörümüze de ayrıca teşekkür ediyoruz. Umarız ki bu kitaplar sayesinde Japonya ve Japonya çalışmaları daha da ileriye gidecektir”. Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR’de yaptığı konuşmada Uzak Doğu ülkeleri ile işbirliklerine önem verdiklerini belirterek üniversitemizin Japon dili eğitimi konusunda ayrıcalıklı bir konumda bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Ali AKDEMİR sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle bir kütüphaneye sahip olmak bizim için de çok anlamlı. Bu kütüphanenin kurulmasına katkı sunan Japon Profesöre ve bugün bu açılışı onurlandıran Sayın Büyükelçimize çok teşekkür ediyoruz. Böyle bir yılda, böyle bir kütüphaneye, böyle bir bölüme ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor olmaktan çok mutluyuz”. Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen kütüphane açılışının ardından Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda bir konser etkinliği ve resepsiyon düzenlendi. Konser etkinliği öncesi sırasıyla Prof. Dr. Ahmet Mete TUNÇOKU, Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki TANAKA ve Çanakkale Valisi Abdülkadir ATALIK birer konuşma yaptılar. Prof. Dr. Ahmet Mete TUNÇOKU, Türkiye’de Japon yılı dolayısı ile yüze yakın etkinlik gerçekleştirileceğini, 2002 yılından beri ise bu etkinlikleri Çanakkale’ye taşımayı düşündüklerini ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Mete TUNÇOKU, sözlerini şöyle sürdürdü:“Üniversitemizde Türkiye de en iyi Japonca eğitimini vermekteyiz. Öyle ki Türkiye’de Japonca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde öğrenilir diyecek kadar da iddialıdır bu konuda üniversitemiz”. Prof. Dr. Ahmet Mete TUNÇOKU, bu etkinliğin düzenlenmesine destek olan herkese teşekkür ettiğini de konuşmasında belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR’de bu tür etkinliklerin genel anlamda ülkemiz, özelde ise üniversitemiz açısından çok değerli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ali AKDEMİR üniversitemizde, şehrimizde bu etkinliğin gerçekleşmesinden dolayı mutluluk duyduğunu, etkinlikte emeği geçen başta Büyükelçi Nobuaki TANAKA’ya, Prof. Dr. Ahmet Mete TUNÇOKU’na ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini bildirdi. Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki TANAKA’da Türkiye'de 2010 Japonya Yılı kapsamında düzenlenen etkinlikler vesilesiyle Çanakkale’lilerle buluşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Çanakkale Valisi Abdülkadir ATALIK da Türk halkının Japonya’yla hep olumlu ilişkiler gerçekleştirdiğini belirterek şunları söyledi: “Üstelik üniversitemiz Japonca Öğretmenliğinde de oldukça başarılı. Bu sebeple Rektörümüze ve Mete Hocamıza teşekkür ediyorum. Bu etkinliği Çanakkale’ye taşıyan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaettin SEVİM, Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi ARGIÇ, İl Jandarma Komutanı Metin YERLİKAYA, Emniyet Müdürü Ali Ekber BEKTAŞ ile Boğaz ve Garnizon Komutanlığına bağlı çeşitli komutanların da katıldığı konser, verilen resepsiyon ile sona erdi. Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.