5

ÇOMÜ Deprem Kayıt İstasyonunun 5.si Biga'da Açıldı

Bu Haber 1658 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ Deprem Kayıt İstasyonunun 5.si Biga'da Açıldı

ÇOMÜ, deprem araştırmalarına öncülük ediyor. Üniversitemizde ilki 2016 yılında kurulan Deprem Kayıt İstasyonunun beşincisi Biga’da açıldı.  

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Biga Belediyesi, Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile Deprem araştırma Enstitüsü tarafından yerel ve bölgesel depremlerin izlenmesi işbirliği amacıyla inşa ve tefriş edilen Biga Deprem Kayıt İstasyonu’nun açılışı gerçekleştirilirdi.

Biga Ramazan Aydın Yerleşkesinde inşa edilen Deprem Kayıt İstasyonunun açılışına Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Prof. Dr. Suat Uğur, Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Tolga Bekler, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü  Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nden Dr. Doğan Kalafat, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan,  akademisyenler ve idari personel katıldı. 

Açılışta konuşan Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Tolga Bekler, ÇOMÜ’de 5. Deprem araştırma merkezini açmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; 

“Yerel ve bölgesel bazda yer haraketlerinin tespit ve değerlendirmesi konusunda ulusal sismik ağlara doğrudan ve gerçek zamanlı veri akatarımı yanında anlık deprem bilgisi otomatik çözümleme sistemine sahip ÇOMÜ Deprem Araştırma ve Uygulama ve Araştırma Merkezi bu faaliyeti  alanında ülkemizde üniversiteler arasında tek olma özelliğine sahiptir. Merkezimiz bu faaliyetleri ile başta jeofizik/sismoloji öğretimi yanında depremsellik ve alt konuları ile ilgili de üniversite araştırma ve öğretime de altlık oluşturabilecek niteliklere sahiptir” diyerek 6. istasyonun da Lapseki’de açılacağını söyledi. 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden Dr. Doğan Kalafat yaptığı konuşmada merkezin açılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, açılan merkezin bölgenin depremlere karşı daha dirençli bir toplum haline getirilmesi ve deprem riskinin ortadan kaldırılması adına çok önemli katkıları olacağını vurguladı. 

ÇOMÜ'nün birçok temel alanda kendinden söz ettiren, bilimsel çalışmalar yapan bir üniversite olmasını amaçladıklarına vurgu yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna dikkat çekerek Çanakkale'nin dört tarafının ciddi fay üreten büyük fay sistemleri tarafından çevrilmiş durumda olduğunu belirtti. 

Deprem Kayıt İstasyonu’nu kurmalarının amacını açıklayan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat; 

"Bu istasyon sayesinde özellikle Biga ve yakın çevresinde deprem oluşturabilecek potansiyele sahip fayları izleyebileceğiz. Bu fayların oluşturabileceği depremlerin temel parametreleri diye tabir ettiğimiz büyüklük, derinlik ve yerlerini daha doğru hesaplayabileceğiz. Bu sayede üniversitedeki araştırma ve geliştirme imkânlarına altyapı oluşturmuş olduk. Ulusal ve uluslararası alanda çalışan kurum ve kuruluşlara veri akışı sağlayabilmek adına istasyonumuzu açtık” dedi. 

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan “Belediyemizin de yapımına destek verdiği deprem kayıt istasyonunun açılışı için bir araya geldik. Deprem bölgesinde yer alan Biga ve çevresinde meydana gelen depremlerin izleneceği ve değerlendirileceği istasyonun oluşturulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, ilçemize hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu. 

Biga Kaymakamı Mustafa Can ise "Bilim, insanoğlunun sosyal hayatının, ekonomik hayatının gelişimini ve insan huzuru ve güvenliğinin temelini sağlamalı. Hepimizin bildiği bir gerçek de Biga'nın, bir deprem fay hattı olan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunuyor olması. Bizim bu konuda sürekli hazırlıklı olmamız gerekiyor. Merkezin açılmasıyla bu depremsel hareketleri izleyebilecek bir konumdayız. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’ndeki hocalarımızın böyle bir çalışma içerisine girmiş olması üniversitemizin yapması gereken ve yapabileceği bir bilimsel çalışmayı üstlenmiş olmalarını gösteriyor. Bu anlamda hem bilim dünyası, hem de toplum adına teşekkür ediyoruz" diye konuştu. 


Konuşmaların ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, deprem istasyonunun açılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ve Dr. Doğan Kalafat'a günün anısına hediyeler sundu. 

Açılış, Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin gezilmesi ile sona erdi.