0

Türk ve Yunan Kaynaklarına Göre Milli Mücadele ve Cumhuriyetin İlanı Konulu Panel Gerçekleştirildi

Bu Haber 2784 Kez Okundu
  • Paylaş:
Türk ve Yunan Kaynaklarına Göre Milli Mücadele ve Cumhuriyetin İlanı Konulu Panel Gerçekleştirildi

Haber – Fotoğraf: Tuncay Ak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma Merkezi ile Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğince, Türk ve Yunan Kaynaklarına Göre Milli Mücadele ve Cumhuriyetin İlanı adlı panel gerçekleştirildi. 

Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Sedat Arslan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan ile ÇOMÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler katıldılar. 

Programın açılışında söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden; birkaç gün önce kutladığımız Cumhuriyet Bayramı’na atıf yaparak “Biz daha nice 96 yıllar kutlayacağız.  Bunu anlamak, idrak etmek, kendi tarihimizi öğrenmek ve bilmek zorundayız. Ne kadar kıymetli bir ulus olduğumuzu, nereden ve hangi koşullardan gelip, nasıl bir mücadele verdiğimizi dünyaya en yüksek tonda anlatmak zorundayız. Kulaklarını kapatsalar da, duymak istemeseler de bu millet büyük bir millettir. İstedikleri kadar saldırsalar da sonuç alamayacaklar. Daha düne kadar ülkemizi her taraftan; içeriden dışarıdan kuşatan, almış oldukları garip kararlarla bizi kıskaca almak isteyen ülkeler bizim tarihimizi öğrenmeliler. Bu tarihi de onlara biz anlatmalıyız.” diyerek gerçekleşen bu panelin bu anlamda bir ses olarak yükseleceğine vurgu yaptı. 

Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu ise Türk tarihinin önemli safhalarından birinin yıldönümünde olduğumuza dikkat çekerek “1914-1918 yılları arasında meydana gelen ve dünyanın en büyük hesaplaşması sonucunda bilindiği üzere Osmanlı’nın da arasında bulunduğu blok mağlup oldu ve sonrasında birçok çözülme meydana geldi. 30 Ekim 1918’de Osmanlı Devleti’ne şartları çok ağır bir anlaşma imzalatıldı. Mondros’la başlayan süreç ardından 10 Ağustos 1920 Sevr Anlaşması ile devam etti. Nihayet Milli Mücadele sonunda da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasıyla neticelendi. 1.Dünya Savaşı’nın mağlup devletlerinden hiçbiri Türk Milleti’nin göstermiş olduğu direnci gösteremedi. Milli Mücadelenin önemini bu açıdan değerlendirmemiz gerekiyor. Panelde Milli Mücadelemiz ve Cumhuriyetin İlanı konunun uzmanlarınca Türk ve Yunan kaynaklarına göre masaya yatırılacak” dedi ve panelin başarılı geçmesi temennisinde bulundu. 

Moderatörlüğünü ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cahide Sınmaz Sönmez’in yaptığı panelde sırasıyla İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nden Doç. Dr. Nilüfer Erdem, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altıntaş ve ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay sunumlarını gerçekleştirdiler. 

Soru cevap bölümüyle sona eren panelin ardından panelistlere teşekkür belgesi takdim edildi.