1

ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nin açılışının 17. Yılı Kutlandı

Bu Haber 2168 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nin açılışının 17. Yılı Kutlandı


2001 yılında Ulupınar Köyü’nde temelleri atılan ve 19 Mayıs 2002 tarihinde resmi açılışı gerçekleştirilen ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi’nin açılışının 17. yılı Gözlemevi’nde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

ÇAAM ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Erdem, Üniversitemiz Genel Sekreteri Sami Yılmaz, Gözlemevi Kurucu Müdürü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demircan, FEF Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Bulut, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özel ve Üniversitemizden diğer ÇAAM üyelerinin yer aldığı kutlama programına; gündüz saatlerinde gerçekleşen Uluslararası Örtülme ve Tutulma Çalıştayı için Çanakkale’ye gelen İranlı bilim insanları, üniversitemizin farklı bölümlerinden akademisyenler, öğrenciler, idari personel ve gökbilime meraklı çok sayıda kişi katıldı.

Kutlama programı, katılımcıların Gözlemevi’ndeki Güneş teleskopu ile Güneş gözlemi ve Güneş saati bilgilendirmesiyle başladı. Açılış konuşmaları ve seminer ile devam eden etkinliklerde Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Erdem, gözlemevinin başarı öyküsünü özetlerken Türkiye’nin en büyük teleskopunu kullandıklarını, aktif olarak çalışan 4 teleskop ile bilimsel gözlemlerin yapıldığını ve WEB of Science kayıtlarına göre ÇOMÜ adresli yayınlarda en çok yayın yapan bölümlerde ilk sırada yer alan Kimya Bölümünden sonra ikinci sırada Fizik (ve Astrofizik) Bölümünün geldiğini vurguladı.

Prof. Dr. Osman Demircan, gözlemevi çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini ve gözlemevinin ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanlarını buluşturan bir merkez konumunda olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından Arş. Gör. Dr. Fahri Aliçavuş, çok yakın zamanda açıklanan ve bilim tarihine geçen ‘ilk karadelik’ fotoğrafı üzerine ‘Karadelikler ve Ötesi’ başlıklı bir seminer verdi. Seminer sonrasında iftarlıklar ikram edildi; hemen arkasından 17. yaş pastası kesildi. Programın sonunda konuklar, Arş. Gör. Dr. Naci Erkan’ın gökyüzü tanıtımını dinlediler.


Fotoğraf Albümü