Türkiye'nin Kaptan Cousteau'su ÇOMÜ'de Anıldı

09.02.2010
Üniversitemiz Sualtı Topluluğu, Türkiye'nin ilk sualtı belgesel film yapımcısı ve sualtı fotoğrafçısı Haluk CECAN anısına Eğitim Fakültesi Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda "Haluk CECAN'lı Günler ve Türkiye Sualtı Belgesel Tarihi" konulu konferans gerçekleştirdi. Konferansa Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi ARGIÇ, Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Dz. Kur. Albay G. Cem GÜNAYDIN, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran CİRİK, Sualtı Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa ALPARSLAN ve Haluk CECAN’ın eşi Gülseren CECAN katıldı. Konferansta Sualtı Topluluğu Başkanı H. Barış ÖZALP “Türkiye Sualtı Belgeselcilik Tarihinde Derin Mavi İzler Haluk CECAN” konulu sunumunda Haluk CECAN ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi: “1946 yılında İstanbul’da doğan Haluk CECAN, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. İlk sualtı çalışmasını 1964 yılında yaptı. 8 mm’lik ufak kameralarla yaptığı sualtı film çalışmaları 1980’li yıllara kadar devam etti. İlk sualtı kabinini 60’lı yıllarda, 80’li yıllarda ilk video kabinini yaparak sualtı video çalışmalarına başladı. 1988’de ise TRT için ilk sualtı belgesini çeken Haluk CECAN 88’den 2000 yılına kadar TRT için 7 belgesel çekti. 89 bölümden oluşan belgesellerde sualtı canlı hayatı, antik batıklar, doğa ve çevre problemleri ekrana aktarıldı. Özel kanallarada birçok çalışma yapan Haluk CECAN, ulusal ve uluslararası arenada bir çok ödül aldı”. Sualtı Topluluğu Başkanı H. Barış ÖZALP’ın yaptığı sunumdan sonra Haluk CECAN’ın eşi Gülseren CECAN’a Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR, asistanı Selman KAHRAMAN’a ise Sualtı Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa ALPARSLAN tarafından anı plaketi takdim edildi. Konferansta ayrıca Haluk CECAN adına Rektörümüze ve konferansın hazırlanması aşamasında emeği geçenlere Gülseren CECAN tarafından hediyeler takdim edildi. Konferans Haluk CECAN’ın hayatının anlatıldığı belgesel gösteri ile son buldu. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.