HABER

Biga MYO İÇDAŞ’la Ortak Projeler Gerçekleştirecek

21.01.2010
Bu İçeriği Paylaş
Üniversitemiz Biga Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. A. Adem TEKİNAY, görüşme ve incelemelerde bulunmak üzere Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş.’yi (İÇDAŞ) ziyaret etti. Aynı zamanda Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. A. Adem TEKİNAY’a, Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Musa BULUT eşlik etti. Ziyarette, İÇDAŞ Biga Tesis Direktörü Doğan KENET ile görüşen Prof. Dr. A. Adem TEKİNAY, Biga MYO’nun aktivitelerinden bahsederek, İÇDAŞ ile daha gelişmiş projeler gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Görüşmede Biga MYO’da gerçekleşecek olan İŞKUR kurslarını bitirecek kursiyerlerin ihtiyaç duyulması halinde istihdam edilmesi, Makine Programı öğrencilerinin uygulama kapsamında İÇDAŞ’ı ziyaret etmesi, İÇDAŞ’da staj yapacak öğrencilerin sayı ve niteliklerinin artırılması, Biga Değerleri Topluluğu aktiviteleri çerçevesinde Doğan KENET’in Biga MYO’da bilgi ve tecrübelerini içeren bir konferans vermesi üzerinde mutabakata varıldı. 2700 kişilik işgücü bulunan ve Biga-Çanakkale çizgisinde çok önemli bir istihdam meydana getiren İÇDAŞ’ın çevreye duyarlı üretim yapmasından dolayı Prof. Dr. A. Adem TEKİNAY, Doğan KENET’e teşekkür etti, Doğan KENET de TEKİNAY ve BULUT’un ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Toplantının ardından, soğutma suyu olarak kullanılan deniz suyunda deniz levreği ve çipura balıklarının üretildiği İÇDAŞ Balık Üretim Tesisleri’nde incelemelerde bulunuldu. Biga Değirmencik ve Kemer Köyü sınırlarında bulunan İÇDAŞ işletmesi içinde 30 ton kapasiteli olarak projelendirilen balık üretim ünitesinde yapılan üretim şeklinin Türkiye’deki ilk uygulama olma özelliği taşıdığını söyleyen Prof. Dr. A. Adem TEKİNAY, soğutma suyu olarak kullanılan deniz suyunun sıcaklığının bütün yıl boyunca benzer aralıklarda olmasından dolayı, balıkların büyümelerinin denizdeki ağ kafes sistemlerdeki yetiştiricilik şekline göre 6 ay daha erkene alındığını ve bu uygulamanın Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini açıkladı. İÇDAŞ fabrika kampüsünün içinde yer alan balık üretim işletmesinde kullanılan suyun son derece sağlıklı olduğu ve çevresel etki anlamında sağlıklı bir çevre yönetimi sergilendiğini gözlemlediklerini belirten uzmanlar, yıl boyunca işletmede balık ölümlerinin normalin altında olmasının ve su sıcaklığına bağlı olarak büyüme oranlarının oldukça hızlı olmasının, bu üretim modelini önemli derecede verimli noktaya taşıdığını vurguladılar. Çevresel değişmelere oldukça duyarlı olan balıkların, böyle ortamlarda yetiştirilmesinin, çevresel etkilerin izlenmesi bakımından iyi bir gösterge olduğunu açıklayan Prof. Dr. A. Adem TEKİNAY, çevrede meydana gelebilecek bir olumsuzlukta balıkların doğrudan etkilenebileceklerini belirtti. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.


Bu Haber 309 Kez Okundu