Dardanos Entellektüel Yaşam Merkezi Projesi Görüşüldü

19.01.2010
Üniversitemizin Dardanos Entellektüel Yaşam Merkezi Projesi, Dardanos Tesislerinde gerçekleştirilen bir toplantı ile ele alındı. Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin YALMAN, Başkan Yardımcısı Salih YILDIZ ve ÇASİAD üyeleri katıldı. Toplantıda projeye ilişkin bilgileri ise Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Araştırma Görevlisi Erdem SALCAN verdi. Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Dardanos’ta kentlilerin de içinde yer alacağı bir yaşam merkezi kurmak istediklerini ifade etti. Yaşam merkezinin mimarisiyle, içeriğiyle ziyaret edilen bir yer olacağını belirten Rektörümüz, hem üniversitemizin hem de Çanakkale’nin gereksinim duyduğu kültür, kongre, entelektüel yaşam merkezi ve alışveriş merkezi odaklı çok amaçlı yerler oluşturulacağını ifade etti. Dardanos Entellektüel Yaşam Merkezi’nin hem akademisyenler hem de öğrenciler açısından bir toplanma merkezi olmasını amaçladıklarını vurgulayan Rektörümüz, buranın aynı zamanda kadınlar, entellektüeller, tarihçiler açısından da biraraya gelme merkezi olmasını hedeflediklerini belirtti. ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin YALMAN ise Çanankkale’de opera, tiyatro, konser mekanlarının olmadığını belirtti ve böyle bir çalışmayı ilk olarak kendileri ile paylaştığı için Rektörümüze teşekkür etti. Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Araştırma Görevlisi Erdem SALCAN da yaptığı sunumda Dardanos Entellektüel Yaşam Merkezi Projesi’ne ilişkin bilgiler verdi. Erdem SALCAN, üniversitemizin düzenlenmesinde bileşeni olduğu Çanakkale İli Değerleri Sempozyumu’nda Çanakkale’nin kültür envanterinin çıkartıldığını, böylelikle de Çanakkale’nin çok önemli bir yere sahip olduğunu gördüklerini belirtti. Erdem SALCAN, Batı medeniyetinin temellerine ışık tutan birçok şeyin Çanakkale’de yattığı ifade etti. Erdem SALCAN şunları söyledi: “Batı’nın önemli yapıları Assos’da Troya’da bulunan yapılar örnek alınarak inşa edilmiş. Biz bunların örneklerini görebiliyoruz. Bu anlamda biz de öyle bir konsept tasarlayalım ki dedik ihtiraslı olsun yapı. Yapının kendisi bir müzeye giriyormuş izlenimi versin. Bu durum elinizdeki malzemeyi bilmekle ilgili. Biz üniversite olarak bunu oluşturduk”. Erdem SALCAN, Dardanos Yerleşkesinin tümü üzerinde bu projenin hayat bulmasını sağlamaya çalıştıklarını belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kongre ve alışveriş merkezi bu kompleksin sadece birer ünitesi, biz aslında tüm Dardanos Yerleşkesi üzerinde projeyi planlıyoruz. Böylece bu tesisi bir kültür, sanat, sosyal yaşam, kongre, açık hava müzesi üssüne dönüştüreceğiz. Erdem SALCAN, Dardanos Entellektüel Yaşam Merkezi içinde “Kent ve Bilim Anıtı; Sosyal Merkez (Alışveriş Merkezi, Restaurant, Motel, Sinema); Açık Hava Tiyatrosu; Sağlık Merkezi; Dardanos Tümülüsü Etkinlik Alanı” gibi çeşitli üniteler kurulacağını belirtti. Toplantı sonrası projenin gerçekleştirilmesi planlanan arazide çeşitli incelemelerde bulunuldu. Haber ile ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.