0

AVİM’in Düzenlediği Hukuk Çalıştayı, ÇOMÜ Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

Bu Haber 1639 Kez Okundu
  • Paylaş:
AVİM’in Düzenlediği Hukuk Çalıştayı, ÇOMÜ Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

Haber: Eylem Tuna Çoban

Fotoğraf: Eylem Tuna Çoban, Duygu Karademir Aras, Onur Çiftçi

Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) tarafından düzenlenen Hukuk Çalıştaylarının altıncısı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Konusunda uzman akademisyenlerin ve ilgili katılımcıların katkıları ile ulusal ve uluslararası hukuk açısından, 1915 Olayları ve Hukuk: Güncel Durum ve Geleceğe Bakış başlığı altında Ermeni taleplerinin çok yönlü değerlendirildiği çalıştaya 22 akademisyen hukukçu katıldı. 

Çalıştay, Ermeni Olaylarının Anlaşılmasına Katkı Sunuyor

Rektörlük Senato Salonunda gerçekleşen çalıştayın ilkinin de Üniversitemiz ev sahipliğinde yapıldığını belirten Rektör Acer, “Böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduk. Bu hukuk çalıştayının Ermeni olaylarının anlaşılmasına, bu anlamda daha ne tür çalışmalar yapılması gerektiğine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Çalıştaya katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

AVİM Başkanı E. Büyükelçi Alev Kılıç, altıncısı ile kapanışını yapacakları çalıştaylar dizisinde yine ÇOMÜ’de olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: 

“AVİM Ankara’da kurulu bir düşünce kuruluşu. Kuruluşun önemli uğraş alanlarından birisi Türkiye Ermenistan ilişkileri ve özellikle Ermeni uzlaşmazlığı. Bunun başında da 1915 olayları geliyor. Bugüne kadar Ermeni sorunu denince sadece Ermeni radikallerinin, aşırılarının soykırım iddiaları gündeme geliyordu. Zaman içinde görüyoruz ki özellikle Ermeni dini çevrelerinin ve radikal diasporanın öncülüğü ile bir de Türkiye’den talepler gündeme geliyor. Bu taleplerin başında da tazminat konusu var. Dolayısıyla biz Avrasya İncelemeleri Merkezi olarak 1915 olayları ve sonrasında ortaya çıkarabilecek hukuki sorunları ele almak üzere bir hukuk çalıştayları dizisi başlattık. Bu çalıştayların başlangıcını 8-9 Ekim 2015 tarihinde Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in daveti ile ÇOMÜ’nün ev sahipliğinde yapmıştık. Biz bundan çok memnun olduk çünkü bu sorunun hukuki yönüyle çok yönlü değerlendirilmesi ve bu değerlendirmelerin üniversitelerimizde bir bilinç yaratması, bir ilgi uyandırması, akademisyenlerimizin genç öğrencilerine aktarması ve bu yönde çalışmalar yapılması konusunda yönlendirmesi çok önemlidir.”

“ÇOMÜ Köklü Bir Üniversite Haline Gelmiş”

Yaklaşık 3 yıllık bir zamanda ÇOMÜ’deki gelişmenin kendilerini heyecanlandırdığını dile getiren Kılıç, ÇOMÜ’nün köklü bir üniversite haline geldiğinin altını çizdi: 

“ÇOMÜ köklü bir üniversite haline gelmiş. Özellikle yeni ÇOMÜ Hastanenin işletime girmesi çok önemli bir gelişme. Buradaki koşullara ve genel duruma baktığımızda ve 3 yıl öncesi ile kıyasladığımızda çok daha canlı, çok daha oturmuş bir üniversite atmosferi gördük.”

“Çalıştaylar İle Ermeni Söyleminin Üç Ayağı Olduğunu Gördük” 

Her bir toplantının bir öncekinden daha somut sonuçlar veren çok daha verimli havada devam ettiğini, bu çalıştayda son beş çalıştayın genel değerlendirmesinin yapıldığını söyleyen Kılıç, çalıştaylarda ele alınan konularla ilgili şunları söyledi:  

“Bu çalıştaylarla Ermeni iddialarının üçayağı olduğunu gördük. Birincisi siyasi ayağı, ikincisi tarihi ayağı, üçüncüsü ise hukuki ayağı. 

Erken yol almalarından dolayı epey zemin kazandıkları bir alan olan siyasi ayağında gördüğümüz şey; Ermeni aşırılarının iddialarının, bu işe yatkın olan özellikle Hristiyan batı dünyasında olumlu yaklaşım oluşturmuş olmaları. Bunu değiştirmek çok kolay değil. Bu siyasi söylem batı dünyasında Türkiye’nin çoğu kez karşısına çıkıyor. Ama bunun yanında olayın iki ayrı ayağı var ki son derece önemli. Tarihi ve hukuki ayak.

“Arşivler, Türkiye’nin Görüşlerini Tarihi Gerçek Olarak Ortaya Koyabilecek Nitelikte”

Tarih anlamında çalışmalara çok geç başlamamıza rağmen bu konuyu dengeleyebildiğimizi gördük. Çünkü sonuç olarak tarih anılardan oluşmuyor. Arşivlerle, belgelerle ki bu belgeler ortaya çıkabilen belgeler, Türkiye’nin görüşlerini tarihi bir gerçek olarak ortaya koyabilecek nitelikte. Buna karşılık biz arşivlerimizi açıp hodri meydan diyoruz. Ermeni arşivleri halen kapalı. Kapalı olmasının nedeni de tezlerinin çürüyeceğini bildiklerinden. Tarih konusunda da Türkiye olarak durumu dengeleyebildiğimizi söylemek mümkün. 

“Söylemlerinde En Zayıf Oldukları Alan Hukuk” 

Ermeni tarafının en zayıf olduğu nokta hukuk ayağı. Dünyanın en prestijli mahkemelerinde Ermeni iddialarına karşılık alınan kararlar göstermiştir ki en objektif, en tutarlı en kabul gören alanı hukukdur. Bunun için Ermeni iddiaları artık yön değiştirmeye başlamıştır. Soykırım konusunda bir yere kadar gelip daha ileriye gidemeyeceklerini gördükleri için konuyu şimdi de tazminat davalarına saptırmaya başlamışlardır. Buna karşılık bir hukuki tutum belirleyebilmek, Türk kamuoyunu, Türk akademisyenlerini bu konuda hazırlıklı olmaya davet edebilmek için bu çalıştayların önemi büyüktür.”

Bu çalıştaylar ile amaçlarının belli bir anın fotoğrafını çekmek olduğunu belirten Kılıç, “Biz bir şeyi başlattık ve bitirdik gibi bir durum yok. Bu devam eden bir süreç. Çünkü ne talepler bitiyor ne de gelişmeler. Bundan sonrada ümidim bu dizinin bir davam olarak vardığımız noktalarda, güncel konularda neyin üzerine daha fazla odaklanmamız gerekir, onu ortaya çıkarıp daha somut konulara eğilebilmek” dedi ve iki gün süren çalıştaya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin yaptığı ev sahipliği ile çok büyük bir hizmet verdiğini ekledi. 

Çalıştay, katılımcılara teşekkür belgesi ve hediye takdimi ile sona erdi.