0

Arkeoloji Dünyasının Nabzı Çanakkale’de Atacak

Bu Haber 3736 Kez Okundu
  • Paylaş:
Arkeoloji Dünyasının Nabzı Çanakkale’de Atacak

Haber: Öğr. Gör. Suphi Tüfekçi 

Fotoğraf: Ahmet Türker

2018 Troya Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ÇOMÜ işbirliğiyle, 07 - 11 Mayıs 2018 tarihlerinde ÇOMÜ’de düzenlenecek “40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu”na ilişkin basın açıklaması yapıldı.

40 Yılı Aşkın Sempozyum Geleneğinde, ÇOMÜ 3. Kez Ev Sahibi

ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Prof. Dr. Süha Özden, 1970’lerden günümüze devam eden sempozyumun üçüncü kez ÇOMÜ ev sahipliğinde yapılacak olmasından onur ve mutluluk duyduklarını ifade ederek 2018 Troya Yılı kapsamına alınan bir etkinlik olmasının da çok değerli çalışmaların sunulacağı sempozyuma ayrı bir değer kattığını belirtti.

Sempozyuma Çanakkale halkını, ÇOMÜ personelini ve öğrencilerini davet eden Prof. Dr. Özden, “Çanakkale’de gerçekleşen bu gibi organizasyonlara destek veren başta Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’ya ve ekibine, Prof. Dr. Nurettin Arslan’a ve sempozyum düzenleme kuruluna, moral motivasyon açısından bizlere destek sağlayan ve liderlik yapan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’e, bizlere 40 yılı aşkın tecrübesini yansıtan Kültür ve Turizm Bakanlığına, sponsorluk desteği veren İÇDAŞ’a ve diğer özel sektör firmalarına teşekkür ederim” dedi.

500 Bilim İnsanı Çanakkale’ye Geliyor

2018 Troya Yılı kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerin Çanakkale’ye, ÇOMÜ’ye ve ülkemize önemli katma değerler sağlayacağını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, ÇOMÜ ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde ulusal ve uluslararası 500’e yakın bilim insanının katılımıyla düzenlenecek “40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu”nun arkeoloji dünyasının en önemli merkezlerinden biri durumda olan Çanakkale’de gerçekleşecek olmasının ayrı bir değeri olduğunu vurguladı.

Kemal Dokuz, 2018 Troya Yılının en önemli kazanımının, yakın zamanda hizmete açılacak olan, dünyanın en önemli arkeoloji müzesi niteliğindeki “Troya Müzesi” olduğunu ifade etti.

Ziyaretçi Sayısı İki Kat Arttı

Troya Yılı kapsamında yapılan etkinlik ve tanıtım çalışmalarının yansımalarını almaya başladıklarını söyleyen Dokuz, son iki yılın ilk dört aylık verilerine göre Truva ve Assos ören yerlerindeki ziyaretçi sayısının 2018’de iki kat arttığını söyleyerek Çanakkale’nin mevcut halinden daha iyi bir konuma gelmesini temenni ettiklerini dile getirdi.

Dokuz, “Üniversitemiz, STK’lar, kamu kurumları, şehrin tüm dinamikleri, 2018 Troya Yılı kapsamında proje ve faaliyetlerini heyecanla sürdürüyorlar. “40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu”nun hayırlı olmasını dilerim” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Sempozyum “Milli Bir Proje”

Sempozyumun neden önemli olduğuna dair bilgiler veren Prof. Dr. Nurettin Arslan, 1978 yılından beri kesintisiz devam eden sempozyumun dünyada bir benzerinin olmadığına dikkat çekerek katılımcı sayısı ve kesintisiz olarak devam eden bir sempozyum olması açısından sempozyumun “Milli Bir Proje” olduğunun altını çizdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi desteği ve izni ile devam eden Türkiye’deki kazı ve yüzey araştırması çalışmalarını gerçekleştiren araştırmacıların da bu sempozyuma katılmalarının ve bu araştırmaların araştırmacılar tarafından bir arada tartışılmasının sempozyumu önemli kıldığını söyleyen Prof. Dr. Arslan, sempozyumda 398’i Türkiye’deki üniversitelerden 49’u yurtdışından olmak üzere toplam 447 konuşmacının bildiri sunacağını belirtti. Arslan, 5 gün boyunca, 5 ayrı salonda yapılacak sempozyuma katkı sunan ve dinleyici olarak katılan kişilerle birlikte yaklaşık 1500 kişinin sempozyum kapsamında Çanakkale’ye geleceğini ifade etti.


Fotoğraf Albümü