0

1. Proje Pazarıyla Çanakkale'de Yeni Fikirlere Kapı Açıldı

Bu Haber 3293 Kez Okundu
  • Paylaş:
1. Proje Pazarıyla Çanakkale'de Yeni Fikirlere Kapı Açıldı

Haber: Eylem Tuna Çoban, Duygu Karademir Aras

Fotoğraflar: Ozan Demir, Serpil Takır, Murat Erdem, Onur Çiftçi

1. Proje Pazarı Poster Yarışması ve Sergi Açılışı Gerçekleşti

Çanakkale Valiliği himayelerinde ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen 1. Proje Pazarı poster yarışması ve sergi açılışı Troya Park AVM’de gerçekleşti.

Ar-Ge ve inovasyon fikrine sahip araştırmacılar, girişimciler ve öğrenciler ile bu fikirleri hayata geçirecek sanayicilerin bir araya getirilmesinin amaçlandığı 1. Proje Pazarı açılış programına;  Vali Yardımcıları Tahir Şahin, Turan Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Mustafa Görün,  Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Çalışkan, Güney Marmara Kalınma Ajansı İl Koordinatörü Recai Başaran, İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Gestaş Genel Müdürü Volkan Uslu, il kurum, kuruluş müdürleri, akademik personel ve Çanakkale halkı katıldı.

Çanakkale ve Çanakkale’nin üniversitesinin birlikte gerçekleştirdiği 1. Proje Pazarı ile Çanakkale’de bir dönüm noktasının daha yaşandığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer “Çanakkale Valiliği ve üniversitemizin böyle bir organizasyonu aylarca üzerinde çalışıp gerçekleştiriyor olması büyük bir gurur ve üzerinde önemle durulması gereken bir faaliyet” dedi.

2023 Hedefi İçin Daha Çok Teknoloji Üreten Üniversite Olma Bilinci İle Çalışıyoruz

Rektör Prof. Dr. Acer, Türkiye’nin 80 milyon nüfusunun büyük bir kısmının gençlerden oluşan dinamik bir ülke olduğunu belirterek, özellikle son yıllarda gerçekleştirdiği gelişmeler ile dünyanın sayılı, güçlü ülkesi haline geldiğini, Türkiye’nin bugün, dünyanın en güçlü ilk 16 ülkesi arasında yerini aldığını vurgulayarak 2023 hedefleri için daha çok teknoloji, yenilikçi, taze fikir üreten bir ülke olduğunun altını çizdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemiz 80 milyonluk nüfusu, binlerce yıla dayanan geçmişi, genç ve dinamik toplum yapısı ile şüphesiz ki sadece dünyanın 16’ıncı büyük ülkesi olmakla yetinecek bir toplum değil. Bu yüzden ülke olarak 2023 hedeflerinden bahsediyoruz. Hedef, dünyanın en güçlü 10 ülkesinden birisi olmak. Bu nasıl gerçekleşecek sorusu en çok bilim insanlarının ve üniversitelerin kafasını meşgul etmesi gereken bir sorudur. Üzerimize düşeni üniversiteler olarak yapma gayreti içerisindeyiz. Bunun için daha çok teknoloji üreten daha yenilikçi, daha taze fikirler üreten, daha girişimci bir toplum olmalıyız. İşte bu noktada üniversitelere düşen rolün ÇOMÜ olarak farkındayız. Çanakkale’de proje pazarı fikri tam olarak bu noktadan doğdu. Amacımız, Çanakkale’de yeni fikirleri ve projeleri olan her kişinin ve kurumun bunu sergileme ve tanıtma fırsatı bulmasını sağlamak.”

Toplam 311 Proje, 1. Proje Pazarına Sunuldu

1. Proje Pazarına; Çanakkale Özel Ödülü ve Troya Özel Ödülünün de bulunduğu toplam 7 temada (Teknoloji, Sosyal, Sağlık, Eğitim ve Kültür) alanlarında 102’si öğrenci, 209’u araştırmacının sunduğu toplam 311 proje bulunduğu bilgisini veren Rektör Acer, “Bu projelerden bazılarına ödüller verildi. Ödüller için jüriler oluşturuldu ve jüriler bağımsız bir şekilde ve adayların isimlerini bilmeden çalıştılar.  Biz, ödüle layık bulunan projelere maddi bir ödül de temin ettik ki bundan sonrası içinde teşvik edici olsun. Öte yandan 237 proje poster sunumu ile tanıtılacak. Şimdi stantları gezdiğimiz zaman Çanakkale düşünce adına neler üretiyor, teknoloji adına ne tür fikirleri var onu görmüş olacağız” dedi.

Üniversitemiz, Ülkemizin Teknoloji Gelişimi İçin Çalışıyor

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, “Üniversitemiz proje pazarı dışında ülkemizin teknoloji gelişimi için tüm gayreti ile çalışıyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Göreve geldiğimiz ilk anda Proje Koordinasyon Merkezini kurduk. Şimdi Proje Koordinasyon Merkezi meyvelerini vermeye başladı. Merkezin içerinde bir patent kurumu da oluşturduk. Şu an 13 buluşun patenti için üniversitemiz tarafından başvuru yapıldı. Bunlar incelenecek ve ortaya patentli buluşlar çıkacak. Sonuç olarak hep arzu ettiğimiz üniversite-iş dünyası ortaklığı, üniversite-Çanakkale ilişkisini somuta dönüştürme gayreti içerisindeyiz. Katkı verenlere üniversitemiz adına tekrar teşekkür ediyorum ve 1. Proje Pazarı’nın hayırlı olmasını diliyorum.”

ÇOMÜ, Çanakkale’ye Tüm Alanlarda Katkı Sunuyor

Vali Yardımcısı Tahir Şahin ise Çanakkale’nin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden almış olduğu katkıların artarak devam ettiğini vurgulayarak “Çanakkale Valimiz Orhan Tavlı ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’e ilimizde yaptıkları liderlikten dolayı şükranlarımı iletiyorum. İlimize bütün alanlarda katkı sunan üniversitemizin artarak devam eden bu katkılarını memnuniyetle izliyor ve gözlemliyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından poster yarışması ve sergi açılışı protokol tarafından gerçekleştirilerek sergi stantları gezildi.



1. Proje Pazarı Sergisinde 40 Stant Açıldı

Troy Park AVM’de açılan sergide, Proje Pazarı için gönderilen fikirlerin poster sunumlarının sergilenmesinin yanı sıra 40 stant kuruldu. GESTAŞ, İŞKUR, Belediyeler, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, ÇOMÜ Teknopark, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, ÇOMÜ Toplulukları, ÇOMÜ Proje Koordinasyon Birimi, ÇOMÜ Sosyal Bilimler ve Teknik Bilimler MYO gibi birçok birimin, kurumun, kuruluşun stantları ve poster sunumları Çanakkale halkı tarafından iki gün boyunca ziyaret edildi. 



1. Proje Pazarı Konferanslarının Açılış Programı

1. Proje Pazarının ikinci gününe konferans programı ile devam edildi. Konferansların açılış programı Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Açılış Programına Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Ahmet Erdem, ÇOMÜ Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Ali Şahin Örnek, Konuşmacı olarak Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Türkmen, dekanlar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ÇOMÜ tanıtım filminin izlendiği programda, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nün Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Troy Oda Orkestrası müzik dinletisi sundu.

Programın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Ali Şahin Örnek bu yıl 1.si gerçekleştirilen proje pazarı etkinliği hakkında genel bilgiler vererek:

“Amacımız, ülkemizde ve Çanakkale’de, Ar-Ge ve inovasyon kapsamında ülkemizin ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm üretmek, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin, insanların hizmetine sunulmasını sağlamak ve bu noktada proje pazarını gelenekselleştirebilmektir” dedi.

Değerli Bir Fikir Üretebilmek Çok Önemli Ancak Asla Yeterli Değil

“Sizlerin her şeyden önce yeni fikirler ve teknolojiler üretme konusunda kendine güvenen nesiller olmanız gerektiğini vurgulamak isterim” diyerek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer şöyle devam etti: 

“Genel olarak kazanılan başarılar görünür olmuyor, çoğu dile getirilmiyor, oysa bu toplum önemli değerler üretti ve birçok bilim adamı, sanatçı yetiştirdi. Üniversitelerin, başarıların duyulması anlamında bu çerçeveyi genişletmek gibi bir sorumluluğu var. ÇOMÜ olarak bu anlayışla, 1. Proje Pazarı ile Çanakkale’de çok değerli bir başlangıç yaptık.

Proje, fikirlerimizin uygulamaya aktarılması için tasarlanmış halidir. Değerli bir fikir üretebilmek çok önemli ancak asla yeterli değil. Fikrimizin anlam bulabilmesi için uygulamaya geçirilmesi gerekir. Bu noktada projelendirme kültürü ve sizlerin bu kültürü kazanması çok önemli. Bu sebeple Proje Pazarı fikri çok değerli ve Çanakkale’de bir dönüşüm gerçekleştireceğine inanıyoruz.

Yapılan Projelerin Her Biri Bizler İçin Bir Cesaret Kaynağı

Şu anlamda da Çanakkale’nin bir ilkini yaşıyoruz: Şüphesiz ki Çanakkale’de de çok önemli projeler gerçekleştiriliyor. Çok değerli proje fikirleri üretiliyor ve çok başarılı kişiler şirketler ortaya çıkıyor. Ama bunlar hiçbir zaman toplu bir şekilde bir araya gelmedi. Proje üretecek yeni kişiler, yeni cesaretler oluşturacak çalışmalar yapılamadı işte bu proje pazarı fikri tam olarak bu eksikliği gidermek için ortaya kondu. Yapılan projelerin her biri bizler için bir cesaret kaynağı. Proje pazarı bu anlamda faydasını göstermeye başladı. Çanakkale’de proje pazarının devamı gelirse fikirlerini projeye dönüştürebilenlerin iltifat gördüğü, değer gördüğü ve fikirlerini projelendirmek durumunda olan özellikle siz gençlerin daha çok cesaret gördüğü bir süreç başlamış olacak.

Bu fikrin gerçekleştirilebilmesi için başta Sayın Valimiz çok önemli destekler sundu. Öte yandan bu fikre maddi olarak destek sağlayan GESTAŞ, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK gibi kurumlar ve çok önemli katkı sağlayacak olan çok değerli konuşmacılar var. Destek sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Ayrıca şimdi sunum yapacak olan ve kendisini dinleyeceğimiz için çok şanslı olduğumuzu düşündüğüm Davut Doğan’a çok teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, “Girişimciliğin 6 Altın Kuralı ve Girişimcilikte Tecrübe ve Ar-Ge” konulu sunumuna geçti.

Davut Doğan, hayat hikâyesini, yaptığı çalışmaları, attığı adımları ve bugün geldiği noktayı anlatarak başladığı sunumunda, yazmaya başladığı yeni kitabından bölümler paylaştı. Hayatını ve girişimcilik öykülerini anlattığı yeni kitabında, girişimciliği 6 altın kuralla özetlediğini belirten Doğan, girişimcilik ve başarı öyküsünü anlatırken başarının, özellikle hayatta karşımıza çıkan fırsatların değerlendirilmesiyle yakalanacağını söyledi.

Girişimci, Hayalini Gerçeğe Dönüştüren Kişidir

Davut Doğan; “Ben girişimciyi, hayalini gerçeğe dönüştüren kişi olarak yorumlarım. Bizim şuanda hayalimiz yani yeni hedefimiz, Türkiye’de en çok iş hacmine ulaşan ilk 50 aile arasında yerimizi almak” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Girişimcilikle ilgili 6 Altın kuralı özetleyecek olursam bunlar; yapmak istediklerinizin hayalini kurmak, araştırmacı olmak, hedef belirlemek, doğru kişilerle iş yapmak, fırsatları yakalamak ve iyi değerlendirmek ve sosyal olmak.

Sizlerle aynı sıraları paylaşıp çok iyi yerlere gelen birçok arkadaşınız var. O anlamda okulunuzun kıymetini bilin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi çok prestijli bir okul. Son olarak genç arkadaşlara sosyal olmalarını, pozitif düşünmeleri gerektiğini ve kesinlikle çok çalışmaları gerektiğini söyleyebilirim.”

Sunumunu soru cevap bölümüyle tamamlayan Davut Doğan’a programa katılımından ve yaptığı katkılardan dolayı Rektör Prof. Dr. Yücel Acer tarafından plaket takdiminde bulunuldu.

Türkiye’nin 2023 Ar-Ge ve İnovasyon Stratejisi, Bölgesel Dinamikler, Proje Etkinlikleri ve Başarı Hikâyeleri, Bilişim ve Teknolojinin Yeni Yüzü ve Tekno Girişimler başlıkları altında üç oturumun yapıldığı konferans iki gün sürdü.

Kapanış Töreninde Katılımcılara Ödülleri Takdim Edildi

1. Proje Pazarının kapanış töreninde ise Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ve Vali Yardımcısı Turan Yılmaz konuştu.

Konuşmasında, 1. Proje Pazarı’nın Çanakkale için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Acer “1. Proje Pazarı, Çanakkale’nin bilimsel ve teknolojik araştırmalarında yapıldığı bir şehir haline gelmesinin somut bir örneğidir” dedi ve 1. Proje Pazarı’nın hazırlık aşamasından sonuna kadar emeği geçen, destek olan herkese teşekkür etti. 

Vali Yardımcısı Turan Yılmaz ise “Doğasıyla, tarihiyle, kültürel özellikleriyle her zaman ülkemizin en önde gelen şehirlerinden biri olan Çanakkale’miz, Proje Pazarının geleneksel hale gelmesiyle birlikte, önümüzdeki yıllarda inovatif, yenilikçi,  teknoloji üreten ve ülkemize en üst düzeyde katma değer sağlayarak bu yönüyle de kendini gösteren bir şehir olacaktır” dedi.

Tören sonunda Teknoloji, Sosyal, Sağlık, Eğitim ve Kültür alanları ile Çanakkale Özel Ödülü ve 2018 Troya Özel Ödülü alanlarında toplam 7 temada dereceye giren katılımcılara ödülleri takdim edildi.