0

Deniz Kaplumbağaları İçin İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Yapılıyor

Bu Haber 2213 Kez Okundu
  • Paylaş:
Deniz Kaplumbağaları İçin İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Yapılıyor

Haber – Fotoğraf: Tuncay Ak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereğince deniz kaplumbağaları ile ilgili çalışmalar için Dardanos Yerleşkesi’nde İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Binası inşa edilecek.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bursa Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürü Mevlüt Özyanık, Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek’in hazır bulunduğu protokol töreninde konuşan Rektör Acer “Bu ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu şey bilimsel çalışma yapmak. Bilimsel anlamda dışa bağımlılık bizi her alanda ikinci plana itiyor. Whatsapp’ın piyasa değeri, Türkiye’nin ilk 5 büyük firmasının ekonomik piyasa değerinin toplamından daha büyük. Bu şu demek; bizim daha çok bilimsel çalışma yapıyor, yeni teknolojiler üretiyor olmamız lazım” dedi.

ÇOMÜ Bölgesine Katkı Sunuyor

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, ÇOMÜ’nün bulunduğu bölgeye katkı sunan bir bilim kurumu olduğunun altını çizerek “Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile başka projelerde de birlikte çalışıyoruz. Üniversitemizin yeşil kampüs projesi bağlamında rüzgar enerjisiyle elektrik ihtiyacını karşılaması bunlardan biri. Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve 2. Bölge Müdürlüğü ile üniversitemiz işbirliğiyle önemli bir bilimsel çalışma merkezi daha oluşturuyoruz. Bu bağlamda Şükran Hocamızın başında olduğu DEKUM, Çanakkale Boğazı’nda yaralanmış ve tedaviye ihtiyacı olan kaplumbağaların bu merkeze alınıp tedavi edildiği çalışmaları yürütüyorlar ancak bunun daha kapsamlı ve sistematik hale gelmesi için bir işbirliği yapalım istedik. Ortaya böyle güzel bir proje çıktı. Bu kaplumbağaların hem izlenmesi hem de rehabilitasyonu için bir merkez oluşturulacak” diyerek burada yapılacak çalışmaların bilim dünyasının bu konudaki çalışmalarına önemli katkılar sunacağına inandığını söyledi.

Bilimi İnsanımızın Hizmetine Sunabilmek Asli Görevimiz

Bölge Müdürü Mustafa Bulut ise daha önce kurum olarak ÇOMÜ ile çalışma tecrübesi edindiklerini, Çanakkale ilinin karasal ve içsular biyolojik çeşitliliği üzerine çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek “İkinci olarak caretta carettaların Türkiye’nin en kuzeyinde izleme, rehabilitasyon ve bilinçlendirme çalışmalarının topyekün yapılabileceği bir tesis yapacağız. Şükran Hocamıza özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum. Bilimi insanımızın hizmetine sunabilmek bizim asli görevimiz” şeklinde konuştu.


Fotoğraf Albümü