0

Çocuk Nöroloji Polikliniği Hizmet Vermeye Başladı

Bu Haber 4891 Kez Okundu
  • Paylaş:
Çocuk Nöroloji Polikliniği Hizmet Vermeye Başladı

ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde, Çocuk Nöroloji Polikliniği hastalara hizmet vermeye başladı. Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgay Çokyaman bölüm ve verilen hizmetleri anlatarak çocuklarda görülen hastalıklar hakkında ailelere yol gösterici bilgiler verdi.

Çocuk Nörolojisi Nedir?

Hastaların sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıklarını değerlendiren, tanı koyan ve tedavi etmeye çalışan bir branştır. Sinir sisteminin içerisinde beyin ve beyine bağlı rahatsızlıklar oluşabiliyor. Bunlar içerisinde en çok karşılaştığımız rahatsızlıklardan bazıları nöbetler ve MS hastalığıdır. Yine sinir sistemine dâhil ettiğimiz vücudumuzdaki kol ve bacaklara giden sinir sistemlerini ve kas rahatsızlıklarını da sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıklar olarak değerlendiriyoruz. Bu rahatsızlar çocuk nörolojisinin ilgilendiği hastalıkların başında yer alıyor.

Çocuk Nörolojisinin Baktığı Başlıca Hastalıklar Nelerdir?

Epilepsi hastalığı, bu beyinden kaynaklı bir hastalıktır. Nöbete müdahale konusunda, ilaç konusunda ailelere bilgiler veriyoruz. Çocuklarda çok sık gördüğümüz baş ağrıları da Çocuk Nörolojisinin ilgilendiği rahatsızlıklar arasındadır. İlgilendiğimiz diğer bir hastalık ise kas hastalıklarıdır. Özellikle günümüzde daha çok gördüğümüz ve sebebinin erken doğuma ve başka nedenlere de bağlı olabildiğini düşündüğümüz Serebral Palsi hastalığı, çocuk nörolojisinin ilgilendiği hastalıkların başında yer alıyor.

Bölümde Yapılan Tetkikler Nelerdir?

Beyin görüntülemesi yapabiliyoruz. Beyin tomografisi, MR görüntülemesi hatta anjiyografi dediğimiz beyin damarlarının görüntülemesini yapabiliyoruz. Epilepsi hastalarını değerlendirdiğimiz ve takip ettiğimiz EEG kayıtlarını yapıyoruz. Çok sık kullanılan Depakin gibi havale ilaçlarının kanda ölçümünü yapabiliyor ve hastada bir tedavi stratejisi belirleyebiliyoruz. Hastaların psikomotor gelişimlerini değerlendirip, bunun altında yatan gizli bir hastalık olup olmadığını detaylı bir şekilde araştırıp inceleyebiliyoruz.

Aileler Çocuklarındaki Nörolojik Hastalık Belirtilerinin Nasıl Farkına Varabilirler?

Serebral Palsi’den bildiğimiz gibi, hastalarda beyinden kaynaklanan yürüme rahatsızlıkları, konuşma bozuklukları gibi rahatsızlar belirgin sonuçları olan hastalıklardır ve aileler genellikle bir hekime başvurduğunda hekimlerimiz bu hastaları bilgilendirip Çocuk Nörolojisi’ne yönlendirebiliyorlar. Bunun dışında gözle görülemeyen ve farkına varılamayan hastalıklarda ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli detay akranları yani yaşıtları ile olan çocuklarla kıyaslama yolunu tercih edebilirler.

Çocuklarda En Çok Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Söylediğimiz gibi en başında gelen rahatsızlar Epilepsi, Serebral Palsi, Çocukluk çağı migren ve baş ağrısı hastalıklarıdır. Özellikle çocukluk çağı baş ağrısı hastalıkları çok bilinen ve üzerinde durulan hastalıklar değil bunu önemli bir sebebi de Çocuk Nörolojisi’nin ülkemizde yeni gelişen bir bilim dalı olmasıdır. Yeni yeni bu anlamda farkındalığımız artıyor. Yapılan bir araştırmaya göre ergenlik döneminde en sık okula devamsızlık nedeninin migren rahatsızlığı yani baş ağrıları olduğu belirlenmiştir. Ülkemizde bu rahatsızlık, çocuktur olur geçer denilerek pek önemsenmiyor ama migren sandığımızdan daha fazla çocukta görülebiliyor. Nörolojiye gelmeyen hastalarda genel pediatri birimince hatta aile hekimliği düzeyinde de hastaların nörolojik muayeneleri yapılır, orda görülen bir anormallik varsa daha ileri bir tedavi için bölümümüze sevk edilir. Prematüre döneminden 18 yaşına kadar nörolojik hastalarla ilgileniyoruz. Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Nöroloji bölümü olarak haftanın her günü, yeni açılan polikliniğimizde hastalarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz.

Doç. Dr. Turgay Çokyaman Kimdir?

Doç. Dr. Turgay Çokyaman, 1979 Tokat doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Tokat’ta tamamlayan Çokyaman, tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrah Paşa Tıp Fakültesinde tamamladıktan sonra Pediyatri uzmanlığını Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, yan dal eğitimini ise Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisinde tamamladı. Çocuk Nörolojisi mecburi hizmeti Gaziantep Cengiz Gökçek Kadın ve Doğum Hastanesinde yaptıktan sonra ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde göreve başladı.