0

Eğitim Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleşti

Bu Haber 2387 Kez Okundu
  • Paylaş:
Eğitim Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleşti

Haber - Fotoğraf : Ahmet Türker

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı Güzel Sanatlar Fakültesi Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu’nda gerçekleşti.

Toplantıya Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay Köksal ile akademik ve idari personel katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından müzik dinletisi gerçekleşti.

Toplantının açılış konuşmasını, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç yaptı.  Konuşmasında akademik ve idari kadroların durumları, akademik çalışmalar, projeler, yüksek lisans öğrencilerinin sayıları ve dağılımı ile öğretim üyesi başına düşen ders ve öğrenci sayıları, planlanan bilimsel ve sosyal etkinlikler hakkında bilgiler verdi.

Türkiye’de Yükseköğretimin İlk Gündemi, Kalitenin Arttırılması Hususudur

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “ YÖK‘te bütün üniversite rektörlerinin katılımıyla yapılan toplantıda; üniversitelerin kalite anlamında sıralandığı endeksler ve nelere dikkat edildiği, üniversitelerin bu anlamda nerede olduğu konusu görüşüldü. Yapılan bu toplantıda, İngiltere’deki bir üniversiteden katılan konuşmacı üniversitelerin strateji planları hususuna değindi. Her üniversitenin strateji planı mevcuttur. Fakat hazırlanan strateji planları genelde, kişilerle görüşülmeden hazırlanıp, sonrasında bir rafa konulan ve de kimsenin okumadığı, neticede ne olup bittiğinin anlaşılamadığı strateji kitapçığından bahsediyoruz. Aslında olması geren, üniversitenin misyon ve vizyonuyla nereye ulaşmaya planlıyor, denetimi nasıl olacak ve buna benzer konuları tek bir dosya kağıdına sığdırdığınızda herkes okuyabiliyor. Böylece herkes süreç hususunda bilgi sahibi olmuş oluyor.

Üniversitelerde Yapılacak İşler Tesadüfe Bırakılmamalı

Üniversitelerde yapılacak işler tesadüfe bırakılmaz. Çünkü hiçbir şey tesadüf değildir. Yaradan bize akıl verdiyse, ortaya tek bir gerçek çıkıyor. Bu dünyada hiçbir şey tesadüf değildir. İnsanoğlunun aklına, zekasına havale edilmiş bazı işler vardır. Bütün bu söylediğim konular tesadüfle gitmez. Bir plan ve düzen içerisinde sisteme insanoğlu tarafından bağlanması lazım. Türkiye’deki üniversiteler olarak, kendimize yönelik yaptığımız bir eleştiridir. Buna bizler de dahiliz. Kalite bağlamında nereye gitmeye çalıştığımız ve kendimizi nasıl denetlediğimiz konusu hepimiz için netleşmesi gereken bir husustur. Eğitim Fakültesi konusunda da netleşmesi gerekli bir husustur.

Eğitim Fakültesi Üniversitemizin En Eski Fakültesi Olmasının Yanı Sıra En Değerli Fakültelerindendir

Türkiye’deki en önemli konulardan biri de, kaliteli bireylerin yetiştirilmesidir. Kaliteli kişiliklerin yetişmesi konusunda ülke olarak,  tartışmış ve üzerinde uzlaşmış bir noktaya gelmediğimiz aşikârdır. Üniversiteyi bitirmiş bir gencimizin hangi niteliklere sahip olması konusunda bir fikrimiz olmadığı için bunu sadece neleri biliyor, neleri analiz ediyor şeklinde algılamayın. Kişiliğinde neler olası gerekiyor, nasıl bir karakter istiyoruz şeklinde oluşan konuları netleştiremediğimiz için Türkiye’de eğitim sistemimiz maalesef bocalıyor. Çünkü nereye gittiğimizi bilmiyoruz. Örnek verecek olursak, eğitim fakülteleri öğretmenler yetiştiriyor. Türkçe öğretmeninin neler bilmesi gerektiğini biliyoruz fakat nasıl bir karakter olması konusunda kafamız hiç net değil.

Üniversitelerin Bir Misyonu da, Eğitilen Gençlerin Karakterine Bir Şeyler Katabilmektir

Japonya’ya yaptığım bir gezi esnasında eğitim ile ilgili sorunları çözdüklerini ve nasıl bir insan profili istedikleri konusunda yaptıkları çalışmaları gördüm. Bu konuda Japonları da örnek almak gerekiyor. Eğitim hususunsa yaptığı çalışmalar kafasında sorun olmaktan çıkmış. Sokaktaki herkes birbirine saygılı ve iş hayatında çalışkansa, gayretliyse ve daha çok iş konuşuyorsa bu sorun çözülmüş oluyor. Ama biz aynı durumda değiliz ve bu konu çözülmüş bir konu değil. Bu noktada sizlerden büyük bir beklentimiz var. Bunun için üniversitelerin bir misyonu da, eğitilen gençlerin karakterine bir şeyler katabilmektir.

Kaliteli Eğitim Anlamında ÇOMÜ, Önemli Mesafe Aldı

Üniversitemizin eğitimde aldığı başarılı mesafe, kimine göre tesadüf, kimine göre ise olması gerekli bir durum görüldü. Böyle düşünüldüğünde, olması gerekli değer kaybedilmiş olur. Hepimiz Allah’ın bize yüklediği sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüyüz.

Üniversitemizde, FETÖ ile mücadele neticesinde ciddi bir mesafe almış durumdayız. Bu anlamda iyi bir noktaya geldik. Fakat şu hususa da değinmeden geçmek istemiyorum. Hala FETÖ zihniyetiyle hareket edip haksızlık yapmaya çalışan ve bazı planlar içinde olan kişileri de takip ediyoruz. Yeteri kadar bilgi ve belge oluştuğunda gereğini yapma konusunda asla tereddüt etmeyiz. Bu bizim yasal ve ilahi yükümlülüğümüz. Allah, adaleti biz kullar vasıtasıyla gerçekleştirir ve bize yüklediği sorumluluklardan bir tanesidir.

Üniversitemizin hak ettiği noktalardan bir tanesi de, uluslararası alanda hak edilmiş bir noktaydı. Bu anlamda, çok çaba harcandı ve aldığı mesafe ise çok iyi duruma gelmiş oldu. Üniversitemizin alt yapı sorunları vardı. Onların da çözümünü sağlamaya çalıştık. Bütün bu eksiklerin takibi bir hayli zor olabiliyor. Fakat doğru amaçla yola çıktıysanız her sorunun üstesinden geliyorsunuz.

Biz Kaliteli, Başarılı ve Büyük Bir Potansiyeli Olan Üniversiteyiz

Bizler, üniversitemizi en iyi yerde görmek istiyoruz. Biz kaliteli, başarılı ve büyük bir potansiyeli olan üniversiteyiz. Bunun kanıtını başka üniversiteleri yaptığım ziyaretlerde görüyorum. Bu sebepten bizlere düşen görev, daha fazla bilimsel çalışmalar hakkında konuşan bir üniversite haline gelmesi için çok çalışmamız gerekmektedir. Daha fazla bilim ve eğitim konuşan, FETÖ zihniyetinden uzak bir üniversite olmamız bizlerin önceliği haline gelmeli ve bunu da yapmak zorundayız. Üniversite çatısı altında daha fazla bilim konuşmak başarımızı ve hedeflerimizi yükseltecektir. Zararlı bakış açılarını atmak hak ve adalet adına, ülkemiz, milletimiz, bilim adına olmazsa olmaz bir durumdur. Bakış açılarımızı değiştirmek için mücadelemizi ve üniversitede olarak bilim çalışmalarımızı arttırmamız gerekmektedir.

Konuşmasının sonunda Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, 2018 yılının Troia Yılı olması sebebiyle üniversitemiz de gerçekleştirilecek birçok faaliyeti olduğunu ifade etti.  

Toplantı, akademisyenlerin önerileri ve soru cevap bölümüyle sona erdi.


Fotoğraf Albümü