0

2018 Troia Yılı’nın Lansmanı Gerçekleşti

Bu Haber 2379 Kez Okundu
  • Paylaş:
2018 Troia Yılı’nın Lansmanı Gerçekleşti

Haber-Fotoğraf: Eylem Tuna Çoban

2018 Troia Yılı Lansmanı açılışı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. 

Törene Kültür Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, eşi Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve eşi Ayşe Tavlı, AK Parti Milletvekili Ayhan Gider, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale protokolü, çok sayıda davetli ve Çanakkale halkı katıldı.  

Toplantı öncesinde Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, İÇDAŞ Kongre Merkezi önünde kendisini bekleyen gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak gazetecilere karanfil dağıttı ve gazetecilerle fotoğraf çekildi. Ardından protokol üyeleriyle birlikte, Troialıları canlandıran sanatçılarla fotoğraf çektirdi ve Troia’yı anlatan resim sergisini gezdi. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören; Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Bölümü Sanatçıları Çağatay Akyol ve Bülent Evcil’in gerçekleştirdiği arp ve yan flüt dinletisinin ardından 2018 Troia Yılı tanıtım videosunun izlenmesi ve protokol konuşmaları ile davam etti. 

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, coğrafyanın insanın kaderi olduğunu söyleyerek,  2018 Troia Yılı'nın önemine değindi ve Troia Yılı'nın Çanakkale'nin tanıtımına büyük katkı sağlayacağının altını çizdi. 

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 2018 Troia Yılı’nın önemine değinerek; “Troia Milli Parkı içindeki Anadolu’nun kadim dostu Troia Antik Kenti’nin 1998 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine kabul edilmesinin 20. yılının heyecan ve onurunu yaşamaktayız. “2018 Troia Yılı” Türkiyemizin dünyadaki yükselişine güç katarak çok önemli uluslararası bir kültür ve turizm hamlesine olacak. Buna inancımız tamdır” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 2018 yılını Troia Yılı olarak ilan ettiklerini,  Vali Orhan Tavlı koordinatörlüğünde ve Kültür Turizm Bakanlığının bütün imkanlarını seferber ederek, bu yılı çok güzel bir şekilde değerlendireceklerini bildirdi. Troia’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine kabul edilişinin 20. Yılı olduğunu belirten Bakan Kurtulmuş; “20’nci yılı vesile kılarak Troia’nın, Çanakkale’nin bütün dünyada tanınmasını sağlayacağız.  Türkiye’nin bir yan markası olarak, alt markası olarak dünyaya tanıtacağız” dedi. 

Protokol konuşmalarının ardından Çanakkale Profesyonel Pastacılar Derneği tarafından o tarihlerde yapılan geleneksel yemekler ve sunumlar Bakan Kurtulmuş’a tanıtıldı.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise Bakan Numan Kurtulmuş’a Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından üretilen seramik Truva Atı’nı hediye etti.