0

“Çanakkale Savaşları’nın Balkanlardaki Yansımaları ve Çanakkale Türküsü” Konulu Konferans ÇOMÜ’de Gerçekleştirildi

Bu Haber 2967 Kez Okundu
  • Paylaş:
“Çanakkale Savaşları’nın Balkanlardaki Yansımaları ve Çanakkale Türküsü” Konulu Konferans ÇOMÜ’de Gerçekleştirildi

Haber - Fotoğraf : Ahmet Türker

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  (ÇOMÜ) Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Piriştina Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Morina’nın sunumuyla “Çanakkale Savaşları’nın Balkanlardaki Türk ve Müslüman Unsurlar Üzerindeki Yansımaları ve Çanakkale Türküsü  ” konulu konferans gerçekleştirildi.

Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Rektör Vekili Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, ÇOMÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından böylesine kıymetli bir konuğu ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu sözlerine şöyle devam etti:

“Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye’den Balkanlara açılan pencere yolunda hızla ilerleyen üniversitemizin hedefleri doğrultusunda, Balkan Ülkeleriyle akademik ve bilimsel iş birliği imkânlarının geliştirilmesi, ortak yüksek lisans programlarının açılması, STK’lar ile iş birliği yapılması ve ÇOMÜ’nün Balkanlardaki tanıtımı doğrultusunda faaliyetler yürütmek üzere kurulmuş bulunmaktadır. Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlen bu ilk konferans büyük önem taşımaktadır.

Hayatının 40 yılını Balkanlardaki Türk Kültürü, Türk Dili ve Edebiyatı konularına kendini adamış önemli bir Türkolog olan Prof. Dr. İrfan Morina, Balkanlarda Türklüğü ve Müslümanlığı savunmaya devam etmekte ve bugün burada bilgi ve tecrübelerini paylaşmak üzere kendisini ÇOMÜ’de ağırlamaktayız. Katılımıyla bizleri onurlandıran Prof. Dr. İrfan Morina’ya huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” dedi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Mirza Tokpunar da yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Bugün üniversitemizde yapılan bu konferans bizler için büyük önem taşımaktadır. Çanakkale’nin bir üniversitesinde akademisyen olarak çalışan biri olarak Çanakkale Savaşlarıyla yakından ilgiliyiz diyen Rektör Vekili Prof. Dr. Mirza Tokpunar “Branşım gereği tarihe yakın bir alana mensubum. Çanakkale Savaşlarının önemi her yerde ifade edilen bir gerçektir. Çanakkale’de ve Türkiye’de pek çok kurumda, Çanakkale Savaşlarıyla ilgili konferanslar ve araştırmalar yapılıyor. Bu büyük zaferle kıvanç duyduk, övündük. Üstelik bu gururu yaşamakta da haklıyız. Fakat bu tarihi zaferin görünmeyen yüzü var. Ben bir araştırmamda Çanakkale Savaşlarının öncesi ve sonrasında ortaya çıkmış akademik araştırmalar gerektiren çok farklı ve ilginç bilgilere ulaştım. Çanakkale Savaşları öncesi 50 yıl politik,  kültürel,  sosyal konular Cumhuriyetimiz kurulduktan sonra 50 yıl daha tartışılmış. Çanakkale Savaşları’ndan önceki 50 yılda kız çocuklarının öğretmen olarak yetiştirilmesi konusu tartışılmış ve Çanakkale Savaşları sonrasında da 50 yıl daha tartışılmaya devam etmiştir. Laiklik konusu, Osmanlı Devletinin son yıllarında 50 yıl tartışılmış, Cumhuriyetimizin kurulmasının sonrasında da 50 yıl tartışılmaya devam etmiştir. Kısacası, Çanakkale Savaşları toplumun sosyal, akademik ve kültürel yönden gelişimini durdurduğu bu iki örnekle anlaşılmaktadır. Bu, çok büyük bir olumsuz etkidir. Bu savaşlar Tam 50 yıl bizi gelişmekten uzak tutmuş ve durdurmuştur. Kazanılan son zafer ve savunma tabii ki çok önemlidir. Fakat kaybedilen 50 yıl, bu ülkeye büyük zarar vermiştir. 10 sene önceki Türkiye ile 10 sene sonraki Türkiye arasında büyük bir gelişmişlik vardır. Bu büyük gelişmenin geçen 50 yılda yaklaşık 5 kat daha büyük olacağını düşündüğümüzde Çanakkale Savaşlarının olumsuz etkilerini daha net görmekteyiz.

İşte bugün Çanakkale Savaşlarının Balkanlar üzerindeki etkileri başka bir boyutu ile ele alınacak. Balkan Coğrafyası bizler için büyük bir değeri ifade etmektedir. Biz Balkanlarız, Balkanlar da biz. Bu sebepten, Üniversitemizde değerli bir misafiri ağırlamaktayız. Piriştina Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. İrfan Morina’ya teşriflerinden dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki önemli bir sunum olacak.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından; Prof. Dr. İrfan Morina’nın sunumuyla yapılan Çanakkale Savaşları’nın Balkanlardaki Türk ve Müslüman Unsurlar Üzerindeki Yansımaları ve Çanakkale Türküsü konulu konferansa geçildi.

Soru cevap bölümüyle devam eden konferansın sonunda Rektör Vekili Prof. Dr. Mirza Tokpunar, konferansı veren Prof. Dr. İrfan Morina’ya günün anısına bir hediye takdim etti.