0

Kırım Türkleri’nin Vatan Mücadelesi Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Bu Haber 3170 Kez Okundu
  • Paylaş:
Kırım Türkleri’nin Vatan Mücadelesi Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Haber - Fotoğraf : Ahmet Türker

Rektörlük Konferanslar Dizisi kapsamında Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer’in sunumuyla “Kırım Türkleri’nin Vatan Mücadelesi” konulu konferans gerçekleştirildi.

Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Genel Sekreter Sami Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Erkan Kıllıoğlu, Çanakkale Protokolü, ÇOMÜ’lü akademisyenler, idareciler ve öğrenciler katıldılar.

Rektörlük olarak, son 2,5 senedir kendi alanında büyük birikimi olan hoca ve uzmanları öğrencilerle bir araya getiren konferanslar dizisi gerçekleştirdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Yücel Acer “Öğrencilerimize, üniversitemize ve Çanakkale’mize ciddi anlamda büyük değer katan konferanslar dizisi bu yıl da devam ediyor. Bugün, Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer hocamız davetimizi kırmayarak “Kırım Türkleri’nin Vatan Mücadelesi” hakkında yaptığı detaylı çalışmaları, elde ettiği bilgileri ve görüşleri bizlerle paylaşarak önemini bir kez daha ortaya çıkardı. İki önemli hususa değinmeden geçmek istemiyorum. Bunlardan ilki, öğrencilerimizin dikkatini çekmesi ve hafızalarında yer etmesi gerekli önemli bir husus. İnsanlar gibi toplumlar da geçmişinden koparak kendisi olmaktan çıkar ve hafızasını kaybetmiş bir insan misali olur ve kişilik yok olur. Toplumların da geçmişini silerseniz o toplumun var oluşundan, kişiliğinden çok şey çalarsınız. Osmanlı Devleti, yakın coğrafyamızda 500 yıldan fazla hüküm sürmüş geçmişimiz olan bir devlettir. Bu anlamda tarihi değeri hafızamızda tutmamız lazım ki; kim olduğumuzu ve nasıl bir kişilik olduğumuzu unutmamalıyız. Biz köklü bir toplumuz.

İkincisi de; insanoğlu bazı şeylerin değerini, zaman zaman unutuyor olabilir. Sahip olduğunuz değerlerin kıymeti kaybedildiğinde anlaşılır. Bunlardan en önemlisi de vatandır. Vatanı olmayanlar bunun ne kadar büyük eksiklik ve yara olduğunu en iyi yaşayanlardır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ait oldukları topraklardan atılan ve bir türlü huzur verilmeyen Kırım Türkeri’nin yaşadıkları tecrübeyi fark etmemiz lazım. Bugün davetimizi kırmayarak bizlerle olan Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer Hocama da huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in konuşmasının ardından, Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer’in anlatımıyla  “Kırım Türkleri’nin Vatan Mücadelesi” konulu konferans’a geçildi.

Soru cevap bölümüyle devam eden konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Yücel Acer; Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer’e günün anısına bir plaket takdim etti.



Fotoğraf Albümü