0

Coğrafya ve Yerbilimlerinde CBS Uygulamaları Sempozyumu Başladı

Bu Haber 2229 Kez Okundu
  • Paylaş:
Coğrafya ve Yerbilimlerinde CBS Uygulamaları Sempozyumu Başladı

Haber - Fotoğraf: Duygu Karademir Aras

Coğrafya ve Yerbilimlerinde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) Uygulamaları konulu sempozyum, farklı disiplinlerden birçok bilim insanının katılımı ile Troia Kültür Merkezi’nde başladı.

Sempozyuma Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Erdem, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M. Uğur Yüksel, AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Orhun Köksal, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç,  Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Baysal,  İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Çolakoğlu ile akademik, idari personel, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından sempozyum, müzik dinletisi ve üniversitenin 25. Kuruluş Yılına özel hazırlanan film gösterimi ile devam etti.

16 Farklı Ülkeden 314 Bildiri

16 farklı ülkenin katılımı ile 20 farklı konuda 314 bildirinin sunulduğu sempozyuma, Bristol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Paul Bates, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Özener, Damanhour Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mohamed Magdy Torab ve İtalya Ulusal Araştırma Konseyi’nden Dr. Fabiana Calo davetli konuşmacı olarak katıldı.

Organizasyon Düzenleme Komitesi Başkanı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden 50 sözlü oturum, 245 sözlü sunum, 3 poster oturumu ve 69 poster sunumunun yapılacağı kongrenin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek;

‘’Coğrafi Bilgi Sistemleri artık hayatımızın her alanında vazgeçemeyeceğimiz bir kullanıma dönüşmüştür. CBS alanında ivme kazanan ileri teknoloji; beraberinde iletişim, savunma, güvenlik ve ulaşım gibi kolaylıklar sunarken, mühendislik projeleri ve hizmetlerindeki hassas ölçüm imkanları, madencilikte arama ve uygulamalar, doğal afetler ve turizm gibi konularda da çok önemli katkılar sağlamaktadır. Kongreye katılan değerli meslektaşlarımız CBS konusundaki gelişmeleri ve uygulamalarını içeren sunumları ile bizleri bilgilendirecekler. Bu vesile ile tüm katılımcılara ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Erdem Üniversitemizin 25. Kuruluş yıldönümünde genç ama hızla büyüyen bir üniversite olduğunu, bu anlamda bu tür etkinliklerin üniversitemiz için çok önemli olduğunu vurguladı:

‘’Hepimiz hızla gelişen teknolojinin temel bilimlerde uygulamalarda büyük bir derinlik kazandırdığına şahit oluyoruz. Aynı zamanda disiplinler arası çalışmalarda büyük kolaylık ve avantajlar sağladığını görüyoruz. Bunlardan en iyi örnek coğrafi bilgi sistemleri. Bu noktada bizi bilgilendirecek olan tüm katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.’’

Davetli konuşmacılara plaket takdimi ile sona eren açılış programının ardından, davetli konuşmacı Bristol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Paul Bates ‘in sunumuna geçildi. Coğrafya ve Yerbilimlerinde CBS Uygulamaları Sempozyumu 4 gün boyunca devam edecek.