0

VIII. Uluslararası Ekoloji ve Çevre Sorunları Sempozyumu Başladı

Bu Haber 2603 Kez Okundu
  • Paylaş:
VIII. Uluslararası Ekoloji ve Çevre Sorunları Sempozyumu Başladı

Haber - Fotoğraf: Eylem Tuna Çoban

VIII. Uluslararası Ekoloji ve Çevre Sorunları Sempozyumu Vali Orhan Tavlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Baysal, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Çolakoğlu, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Levent Genç, Dr. Ali Rıza Tekin,  akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile Troia Kültür Merkezi’nde başladı.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından müzik dinletisi ile devam eden sempozyumun açılış konuşmalarını Biyoloji Bölümü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Gündüz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem ve Vali Orhan Tavlı gerçekleştirdi.

VIII. Uluslararası Ekoloji ve Çevre Sorunları Sempozyumunu Çanakkale’de düzenlemekten dolayı gurur duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Bülent Gündüz; “Sempozyumun hazırlıkları bir yıl sürdü. Çalışmalarımızın sonuçlarını 4 gün içerisinde alacağız. Oldukça geniş bir konu yelpazesinde sunumlar olacak. Çevre ve içindeki her unsur bu kongrenin konuları içerisinde yer almakta” dedi.

Sempozyuma 20 Farklı Ülkeden 500 Katılımcı

Sempozyumdan çıkacak sonuçların daha iyi bir çevre ve yaşanılabilir bir dünya için katkı sağlayacağını düşündüklerini belirten Prof. Dr. Gündüz, emeği geçen herkese çok teşekkür ederek 4 gün sürecek sempozyumda 20 farklı ülkeden 500 katılımcı ile 180 sözlü sunum, 307 poster sunumu yapılacağı bilgisini verdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Çanakkale’nin mükemmel doğal zenginliğinin yanı sıra muhteşem bir tarih zenginliği olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye Güçleniyor, Çanakkale Büyüyor

“Yeni Türkiye hedefinde ülkemiz gelişiyor, büyüyor, zenginleşiyor. Güçlenen Türkiye içerisinde Çanakkale’miz de büyüyor. Hepimiz sanayi, teknoloji, zenginlik istiyoruz. Sanayi deyince karşımıza elektrik enerjisi ihtiyacı ortaya çıkıyor. En pratik yol termik santraller olduğu için Kara Biga’da termik santraller kurulmak isteniyor. Zenginlik istiyoruz, Kaz Dağları’nda altın madenciliği karşımıza çıkıyor. Teknoloji istiyoruz, Biga’da metal madenciliği karşımıza çıkıyor. Diğer yandan şehir merkezinde hızlı bir nüfus artışı olduğu için trafik sorunları ve çevre sorunları ortaya çıkıyor. Dolayısıyla ekoloji ve çevre sorunları önemli bir gündem oluşturuyor. Bu bağlamda bu çok ciddi ve çok önemli konuda düzenlenen sempozyuma ev sahipliği yapmaktan üniversite yönetimi olarak gurur duyuyoruz. Organizasyonda emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Yeraltı ve Yerüstü Zenginliklerimizi Doğa ve Çevre ile Uyumlu Bir Şekilde Kullanalım

Vali Orhan Tavlı, Çanakkale’nin yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile adeta cennetten bir köşe olduğunu ifade ederek bu zenginlikleri doğa ve çevre ile uyumlu bir şekilde kullanmak için çalıştıklarının altını çizdi.  

“Çanakkale ilimizde hem tarımsal zenginlik hem de turizm zenginliği var. Diğer taraftan da yeraltı zenginliklerini değerlendirdiğimiz güçlü bir sanayimiz var. Çanakkale bir tarım şehridir. Bugün Çanakkale’de tarım sektörüne baktığımızda fındık ve çayın dışında aklınıza gelebilecek her türlü meyve sebze Çanakkale’de üretilmektedir. Bunun yanı sıra tarımsal sit alanlarımız, tarımsal havzalarımız vardır. Aynı zamanda Çanakkale, kültürel değerler açısından da zengin bir şehirdir ve bu kültürel zenginlikleri koruyacak sit alanlarımız vardır. Hem kültürümüze hem de tarımsal alanlarımıza gözümüz gibi bakmaktayız. Biz istiyoruz ki yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizi doğa ve çevre ile uyumlu bir şekilde kullanalım.”

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katkı sunan kişilere teşekkür plaketleri takdim edildi ve ilk çağrılı konuşmacı olan

 Prof. Dr. Adil Güner’in sunumuna geçildi.


 

Fotoğraf Albümü