0

ÇOMÜ TÖMER - Yunus Emre Enstitüsü Yaz Okulu Sona Erdi

Bu Haber 2412 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ TÖMER - Yunus Emre Enstitüsü Yaz Okulu Sona Erdi

Haber - Fotoğraf: Ahmet Türker

Yunus Emre Enstitüsü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin (ÇOMÜ) iş birliği ile düzenlenen Türkçe Yaz Okulu programı sona erdi.

Yaz okuluna katılmak üzere Çanakkale'ye gelen 18 yabancı öğrenci için yaz okulunun sona ermesi vesilesiyle bir veda gecesi düzenlendi. Etkinliğe; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ve eşi Aysun Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, GESTAŞ A.Ş Genel Müdürü Volkan Uslu, Yunus Emre Enstitüsü Çanakkale Öğrenci Yetkilisi Şükran Yılmaz ve TÖMER Müdürü Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Müdür Yardımcısı Okutman Cumali Yaşar, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç ve Doç. Dr. Hasan Kaplan katıldı.

Bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen Türkçe Yaz Okulu programı, Türkiye’nin 22 farklı şehrinde yapıldı. 23 üniversitenin ev sahipliği yaptığı programa ÇOMÜ TÖMER de destek verdi. TÖMER, 57 ülkeden 700 öğrencinin ve kursiyerin katılım sağladığı yaz okuluna, 13 ülkeden 18 öğrenciye ev sahipliği ile destek verdi. Öğrenciler üç hafta boyunca TÖMER’de gerçekleşen Türkçe derslerinin yanı sıra Gelibolu Tarihi Yarımadası ve Savaş Alanları, Bozcaada, Gökçeada, Truva, Gülpınar, Apollon Smithenion, Assos, İda Kazdağları gibi tarihi, coğrafi ve kültürel mekanları gezme şansı buldular. Ayrıca ebru, çömlek, yemek, halk oyunları gibi kültürel kurslar ve gezilerle Türkçe bilgilerini pekiştiren öğrenciler, Türk insanını ve Türkiye’yi tanıma imkanı buldular.

Öğrencilerin halk oyunları gösterisi ile başlayan etkinlikte Harmandalı oynayan yabancı uyruklu öğrenciler beğeni topladı. TÖMER Müdürü Prof. Dr. Bünyamin Bacak konuşmasında amaçlarının Türkçeyi öğretmek olduğunu ifade ederek "Türkçeyi öğretirken de Türkçeyi yaşayarak öğrenmelerini amaçlıyoruz. Bu kapsamda öğrencilerin Türkiye'yi ve Türkçeyi daha iyi anlayabilmeleri amacıyla tarihi geziler düzenledik. Çanakkale'yi de onlara tanıttık. Ebru sanatını öğrettik, halk oyunlarımızı hem tanıttık hem öğrettik. Türk yemeklerinin tadına baktılar, nasıl yapıldığını öğrendiler. Katılımcılar programdan çok memnun kaldılar. Bizlere burada bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade ettiler. Programın çok yararlı geçtiğini düşünüyoruz" dedi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türkçe, dünyada en çok konuşulan 5 dilden bir tanesidir. Türkçe öğrenen birisi dünyada büyük bir kitleyle iletişim kurabiliyor anlamına geliyor. Türkçe öğrenen bir kişi sıradan bir dil öğrenmiyor. Türkçe sadece iletişim kurmak için değil bilim dünyası için de önemli bir dil haline geliyor. Türkçe programlar yurt dışında da yaygınlaşmaya başladı. Batı dünyasındaki üniversitelerde de Türkçe okutan bölümler ve Türkçe dil dersi veren üniversitelerin sayısı her geçen gün artıyor. Türkçe öğrenmeniz sebebiyle de güçlü bir bilimsel araca erişmiş oluyorsunuz. Günümüzde internet gibi güçlü bir iletişim kaynağı var. Bu sebepten Pratik yapmak ve öğrendiklerinizi unutmadan çalışmaya devam etmeniz gerekmektedir. Türkiye’ye ait gazete ve dergileri takip etmek sizlerin yararına olacaktır.”