Üniversite Hastanemizde Başarılı Bir Operasyon Daha Gerçekleştirildi

30.12.2009
Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından kanserli akciğer dokusunun rezeksiyonu (akciğerin bir kısmının alınması) operasyonu gerçekleştirildi. Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Yrd.Doç.Dr.Timuçin ALAR, 12 yıl önce kalbine stent takılan, 4 yıl önce ise kolon kanseri nedeniyle kalın bağırsağın bir kısmı alınan hastanın, akciğerindeki kanserli dokuyu çıkartma işleminin başarıyla gerçekleştiğini ifade etti. Yrd.Doç.Dr. Timuçin ALAR , “Hastamız 73 yaşında, erkek. Sağ göğüs ağrısı şikayeti ile hastanemize başvurdu. Sağ akciğerde kitleye yönelik tomografi eşliğinde transtorasik (ince iğne biyopsisi) uygulandı. Sonucu malign sitoloji [ kötü huylu] olarak belirlenip rapor edildi. Bunun üzerine PET / BT ‘ de mediastinal lenf bezlerinde FDG tutulumu nedeniyle önce ‘mediastinoskopi operasyonu’ yapıldı. Buradan alınan örneklerin incelenmesi sonucu ‘Granülomatöz Hastalık’ olarak rapor edilmesi üzerine hastaya akciğer rezeksiyonu – sağ üst lobektomi (Akciğerin bir kısmının alınması) uygulandı. Sağ taraf akciğerin 3’te 1’i alındı. Ameliyat sonrası herhangi bir ciddi sorun yaşanmayan hasta, onkolojik tedavisi planlanarak ve yakın tarihli kontrole çağırılarak taburcu edildi ” şeklinde açıklamalarda bulundu. Hastaya, dünya standartlarında uygulamalar yapıldığını vurgulayan Yrd.Doç.Dr.Timuçin ALAR, insan ölümlerinden, 1.sırada sorumlu olan akciğer kanseri gibi bir hastalığın tanı ve tedavisinin hastanemizde yapılabildiğini belirtti. Konu ile ilgili fotoğrafa aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.