0

Uluslararası Öğrenci Ofisi, Balkan Ülkelerinde ÇOMÜ’yü Tanıttı

Bu Haber 3589 Kez Okundu
  • Paylaş:
Uluslararası Öğrenci Ofisi, Balkan Ülkelerinde ÇOMÜ’yü Tanıttı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), kuruluşunun 25. yılında Türkiye’nin Balkanlara açılan penceresi olma yolunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Halen 264’ü Balkan ülkelerinden olmak üzere, 65 ülkeden 858 uluslararası öğrencisi olan ÇOMÜ,  2017-2018 Öğretim Yılında bu sayıyı artırmayı hedefliyor. 

ÇOMÜ Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu, Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatör Yardımcısı Zija Shehi, Doç. Dr. Ali Sönmez ve Okt. Hüseyin Türkseven Balkan coğrafyasından üniversitemize daha fazla öğrenci kazandırabilmek için Balkan ülkelerinde bir dizi temaslarda bulundular.

Bu kapsamda, ilk olarak Bulgaristan’da Haskova Bölge Müftüsü Basri Eminefendi, Kırcali Bölge Müftüsü Beyhan Memed ve Benkovski Köyünde temaslarda bulunan heyet, ardından Makedonya’ya geçti.

Üsküp’te Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Başkanı Hüsrev Emin, Tetovo’da Organizata İdea Eğitim Koordinatörü Amir İsmaili, Organizata Turke Yeşilcam Koordinatörü İlyaz Mallabi, Qendra Kursesh Fluent Başkanı Amet İmeri, Unioni i Studenteve ne Universitetin e Tetoves Başkanı Elmedin Ahmeti ve Tetovo Üniversitesi Öğretim Üyesi Senad Abduli ile görüşen heyet, ardından gerçekleştirilen toplantıda öğrencilere ÇOMÜ’yü  tanıttı.

Gostivar’da ise  Makedonya Cumhuriyeti  Eğitim ve Bilim Bakanlığı Talim–Terbiye Kurulu Direktörü Muedin Kahveci ve öğrencilerle buluşan heyet, ayrıca İştip bölgesindeki Türk köylerini ziyaret etti.

Uluslararası Öğrenci Ofisi heyetinin bir sonraki durağı Kosova Mamuşa’daki Atatürk Lisesi oldu.  Lise Müdürü Hevzi Mazrek ve öğrencilerle buluşan heyet, ardından Sırbistan’a geçti. Sırbistan’da ilk olarak Preşova bölgesinde Shoqata Kulturore DİTURİA Genel Başkanı Nexhmedin Ademi ve öğrencilere üniversite hakkında bilgi veren heyet ardından, Sırbistan’ın Sancak bölgesine geçerek burada Belgrad Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Naka Niksic ve öğrencilerle buluştu.

Uluslararası Öğrenci Ofisi heyeti, Sancak bölgesini ziyaretin ardından Bosna-Hersek’e geçti. Burada ilk olarak Saraybosna’da Yunus Emre Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mustafa Yıldız ile makamında görüştükten sonra İstanbul Derneği’nde öğrencilerle bir araya geldi. Heyet ayrıca Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın Balkanlardan sorumlu danışmanı Sabri Demiri ile buluşarak ÇOMÜ ve yapılan tanıtım faaliyetleri hakkında bilgi verdikten sonra Karadağ’a geçti.

Podgorica’da Mehmet Fatih İmam Hatip Lisesi Müdürü Fuad Çekiç ve öğrencilerle bir araya gelen heyet buradan Arnavutluk’a hareket etti. Arnavutluk’ta ilk olarak İşkodra’da İmam Shamia İmam Hatip Lisesi öğrencilerine tanıtım yapan ve İstanbul Derneği Arnavutluk Başkanı Valiyeta Bajraktari ile görüşen heyet ardından Tiran’a geçti.

Burada Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçiliği Müsteşarı Sinan Cem Baş ile görüşen ve ÇOMÜ’nün hedefleri hakkında bilgi veren heyet, ardından Arnavutluk’un eğitim alanında faaliyet gösteren en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisi olan ALSAR Vakfı başkanı Mehdi Gurra ile görüştü ve Arnavutluk’ta ÇOMÜ öncülüğünde Türk üniversitelerinin katılımı ile yapılacak Türk Eğitim Fuarı hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Daha sonra, Tiran’da 9 farklı liseden gelen öğrencilerle buluşan heyet, Arnavut öğrencilere ÇOMÜ’deki programlar, sosyal imkanlar, harç ücretleri vs. hakkında bilgi verdi. Heyetinin son durağı ise Yunanistan oldu. Batı Trakya Bölgesinde İskeçe’de İskeçe Türk Birliği Eğitim Koordinatörü Cemali Tahir ve öğrencilerle buluşan heyet ayrıca, Mustafçova köyüne giderek burada bulunan öğrencilere üniversitenin tanıtımını gerçekleştirdi.

Son olarak Gümülcine’ye geçen heyet, burada Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, Eğitim Koordinatörü Koray Hasan ve öğrencilerle görüşerek Türkiye’ye döndü. Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu, Balkan ülkelerinde gerçekleştirilen tanıtım faaliyetinin olumlu geçtiğini belirterek 2017-2018 öğretim yılında Balkanlardan ÇOMÜ’ ye yoğun bir ilgi olmasını beklediklerini kaydetti.