3

Tarım Bakanı Faruk Çelik, Ulusal Peynir Çalıştayı Açılışına Katıldı

Bu Haber 2712 Kez Okundu
  • Paylaş:
Tarım Bakanı Faruk Çelik, Ulusal Peynir Çalıştayı Açılışına Katıldı

Haber – Fotoğraf: Tuncay Ak

4-6 Mayıs 2017 tarihleri arasında Çanakkale’de düzenlenen Peynir Çalıştayı’nın açılışı Kolin Hotel Megaron Salonu’nda gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çanakkale Ticaret Borsası ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) organizasyonuyla düzenlenen çalıştayın açılışına Bakan Çelik’in yanı sıra Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ile il protokolü, sektör temsilcileri ve üreticiler katıldılar.

Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada Çanakkale’nin zengin ürün çeşitliliği olan bir şehir olduğunu belirterek tarım ve hayvancılıkta iddialı olduğunu söyledi. Üzen, Çanakkale’nin 38 tarım ürününde Türkiye’de ilk 10’a girdiğini kaydetti.

Vali Orhan Tavlı; Çanakkale’nin turizm şehri olduğu kadar bir tarım şehri de olduğuna dikkati çekerek “Tarım ve Hayvancılık, ülkelerin kalkınması için hayati öneme sahip, birbirinden ayrılmaz iki sektör olup ülkenin refahına ve zenginliğine kaynaklık eder. Bu iki sektör hiçbir ülkenin vazgeçemeyeceği önemli kalkınma alanlarıdır. Çanakkale, tarihi ve turizm şehri olduğu kadar da bir tarım şehridir.” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise ÇOMÜ’nün bu yıl 25. yılını kutladığına vurgu yaparak üniversitemizin bu yıl itibariyle Türkiye’nin ilk 20 üniversitesi arasına girdiğini, rakamların dışında kalite açısından konuştuğumuzda kendisinden önce kurulmuş bazı üniversiteleri geride bırakarak kalite açısından da Türkiye’nin ilk 30 üniversitesi arasına girmeyi başardığını ifade etti.

ÇOMÜ’nün tüm birimleriyle şehrin tarımına ciddi katkılar sağladığının altını çizen Rektör Acer “Üniversitemiz fakülteleri, meslek yüksekokulları, enstitüleriyle Çanakkale’de bulunuyor olmaktan mutluluk duyuyor, Çanakkale’ye bilimsel anlamda katkı sağlamaktadır. Ziraat Fakültemiz 80 öğretim elemanı, birçok idari çalışanı ve 1500’den fazla öğrencisiyle sadece eğitim öğretim yapmamakta; Çanakkale tarımının gelişimi için birçok katkı vermeye devam etmektedir.” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ziraat Fakültesi, yine Mühendislik Fakültemizin Gıda Mühendisliği Bölümü, bazı ilçelerdeki meslek yüksekokullarımızda gıda bölümleri var. Tüm bu birimlerimiz başta İl Tarım Müdürlüğü olmak üzere çeşitli kurumlarla somut projeler gerçekleştiriyorlar. Zeytincilik, elma, domates yetiştiriciliği konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın köylerde gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantılarına hocalarımız bizzat katılıyor, çiftçilerimizi bilgilendiriyor.

Gururla söylüyorum, Çanakkale’nin tarım alanında gösterdiği başarıda, özellikle ürünlerin sertifikalanması, kalitesinin tescil edilmesi konusunda hocalarımızın ciddi katkıları oluyor.”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de coğrafi işaretlemenin önemine değinerek “Coğrafi işaretleme önemli. Bir elin parmakları kadar, peynir ürününün coğrafi işaretleme bünyesinde olduğunu görüyoruz. 190'nın üzerindekiler nerede, onlar maalesef istediğimiz ölçekte, gündemde yerlerini alamıyorlar. Geleceğe dönük kararları birlikte ve cesaretle almamız gerekiyor. Eğer doğru kararları zamanında almaz isek dünya pazarlarında yer bulmakta zorlanırız, bu pazarlarda yerimiz git gide daralır. Tarıma geçimlik tarım olarak bakamayız. O dönemler eskilerde kaldı. Atadan babadan kalma bir anlayışla, yaklaşımla ben tarımda var olacağım, peynir üretimi gerçekleştireceğim, süt üretimini gerçekleştireceğim ve bitkisel üretimde adım atacağım bu mümkün değil. O dönemler bitti" dedi.

Dünya pazarında yer bulabilmek için iş forumları başlatıldığını söyleyen Bakan Çelik, "Peynirimiz, sütümüz, ürünlerimiz, meyvelerimiz, sebzelerimiz dünya pazarlarında nasıl yer alacak. Yer alabilmesi için Tarım Bakanlığı olarak iş forumları başlattık. 6 ülke ile iş forumu yaptık. Bu iş forumlarının sonuncusunu Afrika Kıtası ile yaptık. Gördük ki çok büyük imkanlar var. 54 ülke Afrika Kıtasında gerek üretim açısından, gerekse bizim ürettiklerimizin tüketimi açısından, pazarı açısından son derece büyük imkanlar var. Elimizi çok tutabilirsek, yani tarımda gerçekten çok çok geride ve bizim deneyimlerimize çok ihtiyaç duyan Afrika ülkelerine eğer bizim iş dünyamız el atabilse hem üretimde, hem pazara mal sürme konusunda her çeşit malımızı sürme konusunda son derece büyük imkanların olduğunu bizzat 2 günlük o çalıştayımızda görmüş bulunuyoruz" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından, Halk Bahçesi’nde Peynir Tadım Etkinlikleri’ne geçildi. Bakan Çelik ve beraberindekiler alandaki standları ziyaret ederek, peynir tadımı gerçekleştirdiler.