0

Bakan Akif Çağatay Kılıç’ın Katılımıyla 57. Alay Sancağının Devir Teslimi Gerçekleştirildi

Bu Haber 2398 Kez Okundu
  • Paylaş:
Bakan Akif Çağatay Kılıç’ın Katılımıyla 57. Alay Sancağının Devir Teslimi Gerçekleştirildi

Haber ve Fotoğraf: Gökçe Güzel


Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen “57. Alay Vefa Yürüyüşü”nün tamamlandığı Conkbayırı Anıtı'nda tören düzenlendi.

57. Alay Temsili Alay Sancağının Devir Teslim Töreni’ne Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in yanı sıra protokol üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybedenler için saygı atışı yapıldı.

Bakan Kılıç, törende yaptığı konuşmada, 57. Alay Vefa Yürüşü’nün geleneksel hale geldiğini belirtti.

102 yıl önce milleti, vatanı, bayrağı, inançları için şehit olmuş ve bu aziz vatanı bizlere emanet etmiş ecdadı anmak için bir araya geldiklerini ifade eden Kılıç, "Bugün yürüdüğümüz yol, burada ecdadımızın neler hissettiğini neler yaşadığını ne fedakârlıkta bulunduğunu birazcık anlayabilmemiz, hissedebilmemiz için inanıyorum ki sizlere bir rehber olmuştur." diye konuştu.

"Kendisini Düşmanın Üzerine Atan Bir Millet"

Katılımcılardan, şehitlikte yatanların hem memleketlerine hem de yaşlarına bakmalarını isteyen Kılıç, şöyle devam etti: "Burada 'Çanakkale geçilmez' diyen aziz milletimizin kimlerden ve hangi memleketlerden gelen askerler tarafından teşekkül ettiğini orada göreceksiniz. Şamlısı, Haleplisi, Kırımlısı, Kerküklüsü, Çanakkale'de o ruhla bir araya gelmiştir ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum' dediği zaman, onun arkasında ve yanında bu milletin aziz evlatları dimdik durmuştur. 'Mermimiz bitti.' denildiğinde 'Merminiz bittiyse süngünüz de mi yok' diye karşılık verince süngü takıp hiç düşünmeden kendisini düşmanın üzerine atan bir asker, bir millet..."

 "Seyit Onbaşılar Hiçbir Zaman Bitmeyecek"

Kılıç, işte bu bilinç ve ruhla daha yapacak çok işlerinin bulunduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Seyit Onbaşılar hiçbir zaman bitmeyecek. Ömer Halis Demirler hiçbir zaman bitmeyecek. Çünkü bu milletin birlik ve beraberliğiyle aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Burada bize karşı o günlerin şartları içerisinde düşman olup, atalarımızı öldürmek için gelenler bugün buraya geldiklerinde bu aziz milletin ecdadının ne kadar büyük bir onur ve şerefle vatanını, milletini, bayrağını ve inancını koruduğuna tanıklık ediyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu aziz milletin ilk devleti değildir. Ama Allah'ın izniyle son devleti olacaktır ve ilelebet payidar kalacaktır."

“Kanla Yazılmış Kahramanlık Destanı”

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşan Piyade Albay Serhat Demirbaş ise konuşmasında “Bugün, tarihin şeref sayfalarından birini oluşturan Çanakkale Zaferi'ni, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 57. Alay'ın kahraman Mehmetçikleriyle,  aziz şehitleri anmak, onların ayak izlerini takip etmek ve yaşadıklarını anlamak üzere, manevi huzurlarında bulunuyoruz ve bundan gurur duyuyoruz” dedi. Çanakkale Savaşı'nın, kurtuluşa giden yolu açan ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü tarih sahnesine çıkaran, kanla yazılmış bir kahramanlık destanı olduğunu kaydeden Demirbaş,  "Onlar dönmeyi asla düşünmediler" diyerek savaşın seyri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

57. Alay'ın Temsili Sancağının Devir Teslimi Gerçekleştirildi

Konuşmaların ardından 57. Alay'ın temsili sancağının devir teslim töreni yapıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden bir öğrenci temsili sancağı, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden bir öğrenciye teslim etti.

“Biz Hep Çanakkale’deyiz”

Sancak devir teslimi ile ilgili konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer “57. Alay yürüyüşünün ardından gerçekleşen bu tören Çanakkale’nin Üniversitesinin Rektörü olarak beni gururlandırıyor. Ülkenin dört bir yanından gelen öğrencilerin burada dedelerinin anısına bir saygı yürüyüşü gerçekleştiriyor olması çok anlamlı. Geçtiğimiz yıl emanet aldığımız 57. Alay Temsili Sancağını bir yıl boyunca onurla, gururla koruduk ve bu yıl Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne devrettik. Ancak biz Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak buradayız, her daim bunun gururuyla, onuruyla burada olmaya devam edeceğiz” dedi.

Tören, Türk Hava Kuvvetleri Gösteri Takımı Solo Türk’ün hava akrobasi gösterisinin izlenmesinin ardından, şehitlik ziyaretiyle sona erdi.