0

Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali Açılış Töreni Gerçekleşti

Bu Haber 3156 Kez Okundu
  • Paylaş:
Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali Açılış Töreni Gerçekleşti

Haber: Eylem Tuna Çoban

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri anma günü münasebetiyle 102. Yıl etkinlikleri kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  (ÇOMÜ) İletişim Fakültesi ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile birlikte organize edilen Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali açılış töreni Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. 

Açılış törenine,  Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Necmi İnce, İl Emineyet Müdürü Celal Sel, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Binbaşı Tamer Alpul, Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Yonca Yüksel Üzümcüoğlu’nun Piyano Dinletisi ile devam eden tören de açılış konuşmalarını sırasıyla İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Rektör Prof. Dr. Yücel Acer gerçekleştirdi. 

Kurmaca, Belgesel, Animasyon Alanlarında 285 Film Başvurdu

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, tüm şehitleri rahmetle anarak başladığı konuşmasında festivalle ilgili bilgiler verdi: “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığıyla birlikte üniversitemiz ev sahipliğinde ilki düzenlenen Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivaline ulusal katılımlarla birlikte Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Fransa, Kırgızistan gibi uluslararası katılımlarda oldu. Festivale kurmaca, belgesel, animasyon alanlarında 285 başvuru yapıldı. İlki düzenlenen festivale bu denli ilgi ve katılım bizi ziyadesiyle mutlu etti, bundan sonra ki etkinliğimiz için şimdiden heyecanımızı artırdı.” 

Çanakkale’de Çok Kıymetli Değerler Bulunmakta

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale’de güzel şeyler olduğunu ve bu güzel olan şeylerin bir parçası olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Çanakkale’yi Çanakkale kahramanlığını, Çanakkale Destanını, Çanakkale Şehit ve Gazilerini unutmamak ve unutturmamak için çalışacağız ve çalışıyoruz. Bu topraklar için, bu bayrağın özgürce dalgalanması için, bu memleket için ölmekten korkmayan ecdadımız vardı. Fakat onların tek koktuğu şey unutulmaktı. Bizde onların o yüksek ruhunu, vatan sevgisini unutturmamak için gayret gösteriyoruz. Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali de bunlardan bir tanesi”.

Kaşdemir, Çanakkale’de çok kıymetli değerler olduğunu, ÇOMÜ’nün bunlardan bir tanesi olduğunu söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Temel Hedefimiz ÇOMÜ’yü Bilim Dünyasında Çok Daha İyi Yerlere Getirmek

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin çeyrek asrı geride bıraktığını ve Türkiye’nin en büyük 20 üniversitesinden biri haline geldiğini vurgulayarak şunları söyledi: 

“50 bine yakın öğrencimiz, 1550’yi aşkın akademisyenimiz var. Toplamda 2500’e yakın personelin çalıştığı büyük bir kurumuz. ÇOMÜ; 14 fakülteyi, 4 enstitüyü, 8 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulunu bünyesinde barındırıyor. Bu 25 yıldır birçok insanın emeğinin sonucu. Bizler üniversitenin mevcut yönetimi ve mevcut rektörü olarak devletimizin, milletimizin bize sağladığı imkânları doğru yerlerde kullanmak için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Temel hedefimiz ÇOMÜ’yü,  Çanakkale’nin üniversitesini bilim dünyasında çok daha iyi yerlere getirmek. Bizim en büyük sorumluluğumuz ve en büyük amacımız bu. Bu anlamda da Çanakkale’nin önünün açık olduğunu düşünüyoruz.  Çanakkale birçok değerleri içerisinde barındıran bir şehir olmasıyla bize güç veriyor. Çanakkale’nin kurumlarının desteği ile ÇOMÜ çok daha iyi yerlere gelecek. 

Büyük Başarılar Mütevazi Başlangıçlarla Olur

Uluslararası Kısa Filim Festivalini Çanakkale’de yapıyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve ÇOMÜ ön plana çıkıyor ama özellikle belirtmek isterim başta Valiliğimiz ve Valimiz olmak üzere Çanakkale’deki tüm kurumlar ne zaman yardıma ihtiyacımız varsa o zaman yanımızdalar. Aslında bu festivalin Çanakkale’nin ve Üniversitesinin bir organizasyonu olduğunu da vurgulamak istiyorum. Sanatı tekrar değerlendirme ihtiyacı duyan bir toplumuz. İnsanoğlunun düşüncesini ifade edecek birçok yöntem var. Bunlar içerisinde en klasik olanı, en çok bilineni düşüncelerimizi bir kâğıda dökmek, bir kitap haline getirmek. Sanat tıpkı kitap gibi insanın düşüncesini ifade etme biçimlerini içerir. Bu anlamda sinema da insanlığın düşüncelerini, duygularını ifade ettiği bir araçtır. Türkiye’de sinema sanatının gelişiyor olması toplum olarak bizleri mutlu etmeli. Buna destek vermeliyiz. Çanakkale Zaferi bizim toplum olarak değer verdiğimiz birçok unsuru içeriyor. Bizim toplumumuzun vatanına, inancına, kültürüne, birliğine beraberliğine verdiği değer birçok toplumla karşılaştırılınca üstün meziyetlerimizi ifade eder. Aslında bir toplumun, milletin sahip olmak istediği değerlerdir bunlar. Çanakkale Zaferi’nin de tüm bu meziyetleri bir arada barındırması açısından gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir zafer olduğunu unutmamız gerekiyor. Bunu bu sanat dalıyla birleştiren Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali’nin Çanakkale’de yapılıyor olması ile büyük bir adım atılmıştır. Büyük başarılar mütevazi başlangıçlarla olur. Başlamak kadar sürekliliğini sağlamak da önemlidir. Ben inanıyorum ki bu organizasyonu bu sene gerçekleştirmiş kurum ve kişiler olarak bunun devamını getireceğiz. Bu festival ulusal ve uluslararası alanda tanınır bir festival olacak.”

Rektör Acer,  konuşmasının sonunda emeği geçen herkese çok teşekkür etti. 

Açılış töreni finalist filmlerinden İpler ve Kefaret filminin izlenmesi ile son buldu. 

Üç gün sürecek olan festival boyunca 30 film izlenecek, öğrenci atölyeleri ve söyleşiler düzenlenecek. Festival 29 Mart 2017’de Gala Gecesi ile son bulacak. 


Fotoğraf Albümü