Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı Düzenledi

25.12.2009
Üniversitemiz Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu (ÇASATT), 17-23 Aralık 2009 tarihlerinde Sarıkamış Harekâtı’nın 95. yıldönümü kapsamında Sarıkamış şehitlerini anma programı düzenledi. Üniversitemiz Eğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Dinçay KÖKSAL ile birlikte Anafartalar Yerleşkesi Süleyman Demirel Konferans Salonu’ndaki ‘’Kar Şehitleri’’ adlı fotoğraf sergisinin açılışını yapan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ, daha sonra ‘’Sarıkamış’tan Çanakkale’ye buz tutan gözyaşları’’ adlı konferans verdi. Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ, konferansta yaptığı konuşmada, Sarıkamış Harekâtı’nda şehit olan askerlerin, esirler tarafından açılan toplu mezarlara gömüldüğünü dile getirdi. Sarıkamış’ta, Soğanlı ve Allahuekber dağlarında buna benzer birçok toplu mezar olduğuna işaret eden Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ, ‘’Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak bu mezarları arayıp, bulup düzenleyebilmek için çaba sarf ediyoruz’’ dedi. O dönemde toplu mezarlarda ortaya çıkarılan şehit Türk askerlerinin cesetlerinin hiç bozulmamış olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ, ‘’Çünkü tüm şehitlerimiz karlarla kaplı, kocaman bir derin dondurucuda beklemişler’’ diye konuştu. Ayrıca programın diğer panelistlerinden olan Balıkesir üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Aydın AYHAN Çanakkale ve Sarıkamış şehitlerimizi konu alan bir söyleşi gerçekleştirdi. Topluluk alt birimlerinden Basın-Yayın grubu sorumlusu Zekeriya DURMAZ: “Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu olarak iki yıl önce Sarıkamış’a unutulmaz bir yolculuk başlattık. Sarıkamış’ı Çanakkale halkına ve öğrencilerine getiriyoruz. Türk tarihinin unutulmaz harekâtlarından olan Sarıkamış’ı tüm Çanakkale halkı ve öğrencileri ile anmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.