0

Prof. Dr. Süha Özden ve Akademisyenler Deprem Bölgesinde Hasar Gören Binaları İnceledi

Bu Haber 3708 Kez Okundu
  • Paylaş:
Prof. Dr. Süha Özden ve Akademisyenler Deprem Bölgesinde Hasar Gören Binaları İnceledi

Haber-Fotoğraf: Ahmet Türker

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, 15 Ocak 2017 tarihinden bu yana meydana gelen depremler sonucu hasar gören binaların durumları incelendi.

Çanakkale Valiliği için hazırlanan yapıların durumunu anlatan rapor çalışmaları, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Süha Özden ve Doç. Dr. Celal Tunusluoğlu; İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. H. Orhun Köksal ve Arş. Gör. Dr. Selen Aktan; Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ali Tolga Özden ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü’nden Öğr. Gör. Ferruh Altınsoy ve Öğr. Gör. Şebnem Karahan tarafından Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde depremde hasar gören Yukarıköy ve Kocaköy’de gerçekleşmiştir.

Yukarıköy’de yapılan incelemelerde, deprem sonucu hasar gören veya kısmen yıkılan binaların hepsinin mühendislik hizmeti görmeden yapılan harçsız yığma yapı olarak inşa edilmiş olduğu görüldü. Köyde bulunan mevcut yapılardan harçlı olarak inşa edilen taş yığma yapılar, betonarme hatıl ve/veya betonarme kolon bulunduran yığma yapılar ve mühendislik hizmeti görmüş binaların depremden etkilenmediği tespit edilmiştir.

Hazırlanan detaylı raporda, bölgede yapılması planlanan yeni yapılar için bir modelin önerilmesi düşünülmektedir. Rapor değerlendirilmek üzere, Çanakkale Valiliğinin çalışmalarına katkı sunmayı amaçlamaktadır.