0

Şehrin Dinamikleri, 2018’in Troia Yılı Olması İçin Güçbirliğine Gidiyor

Bu Haber 2216 Kez Okundu
  • Paylaş:
Şehrin Dinamikleri, 2018’in Troia Yılı Olması İçin Güçbirliğine Gidiyor

Haber-Fotoğraf: Tuncay Ak

Troia’nın Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girişinin 20. yılı olan 2018 yılının, bölgenin sürdürülebilir turizm hareketini arttırmak ve uluslararası platformlarda hakettiği değere ulaşmasını sağlamak amacıyla, Troia Yılı ilan edilmesi için Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nca (ÇTSO) çalışma başlatıldı.

ÇTSO Bozcaada Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, ÇASİAD Başkanı Erdal Akarsu, MÜSİAD Başkanı Ali Osman Yıldız, ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Lütfi Atay, Troia Kültür Derneği Başkanı Seyhan Boztepe ile çeşitli sivil tolum kuruluşlarından temsilciler katıldılar.

ÇTSO Başkan Yardımcısı Selçuk Semizoğlu, toplantının içeriği ve amacına dair kısa bir bilgilendirme yaparken, ÇTSO Turizm Komitesi Üyesi Armağan Aydeğer ise bir sunum gerçekleştirdi.

Aydeğer, Troia’nın dünya kültürlerini birleştiren ve en çok referans verilen kültürel miras alanlarından biri olduğunu belirterek Doğu ile Batı arasındaki mücadele ve diyaloğun en köklü simgesi olduğunu kaydetti. Troia’nın çevre alanlarının da Granikos, İda, Apollon ve Assos ile zengin bir kültürel geçmişe sahip olduğuna dikkat çeken Aydeğer, Troia kazılarının Dünya Arkeoloji Tarihi açısından önemli olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle son dönemde yurtdışında ülke imajımız aleyhinde son derece olumsuz bir propaganda kampanyası yürütülüyor. Bu haksız propagandanın kaynağı kuşku yok ki maksatlı çevreler. Bu propagandaya maruz kalan turistle aksi yönde iletişim kurmalıyız. Bu evrensel marka değerimizi ülkemizin turizm potansiyeli olarak kullanabiliriz. Turizmdeki bu olumsuz algıyı bertaraf etmenin yolu, dünya genelinde önemli bir marka değeri ve karşılığı olan Troia’nın varlığı ile güçlü evrensel değerleri üzerinden güçlü bir iletişim kurgusuyla geliştirilecek uluslararası kültür ve turizm tanıtım ve etkinlik atağı olabilir. 2018’i Troia’nın; UNESCO dünya kültür mirası listesine girişinin 20. yıldönümü vesilesiyle ülkemiz turizmi açısından küresel ölçekte atılım fırsatına çevirebiliriz.”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, iş dünyası, kamu ve sivil toplum kuruluşlarından böylesine önemli bir meseleye gereken önemi verip katılan ve destek veren herkesin teşekkürü hak ettiğini söyledi.

Troia’nın dünya tarihinde önemli bir yeri olması itibariyle büyük bir değer olduğunu belirten Rektör Acer bugüne kadar Troia’nın sadece tarihle uğraşan akademisyenlerin ilgi gösterdiği bir yer olarak kaldığını ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çanakkale bağlamında ise baktığımızda ise Çanakkale Savaşları Türkiye’nin ve bizim açımızdan en önemli değerlerinden bir tanesidir. Bir İngiliz ve Fransız açısından yenilgi kabul edilmektedir. Fakat Troia, uluslararası platformda ön plana çıkabilecek bir unsurdur.

Türkiye bazı zorluklardan geçiyor. Ama ben bunu tebessümle izliyorum. Her kriz ve sorun dönemi yeni kapılar açar ve kendimizi, daha farklı neler yapabilirizi sorgulamamızı sağlar. Türkiye’nin önünde yeni kapılar açılacak. 2017 zor bir yıl olacak fakat 2018’den ise çok umutluyum. Turizmin son dönemlerde girdiği sıkıntılardan dolayı neler yapabiliriz noktasında çalışmaları arttırıp katkı sunmuş oluruz.

Troia’nın Uluslararası konuma taşınması gerekli önemli bir unsur oluşu turizm sektörü için de büyük bir güçtür. Amerika’da bile 20 şehrin adı Troia’dır. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla iyi bir noktaya gelindi. Bundan sonraki çalışmalarda Dışişleri Bakanlığının da devrede olmasıyla yapılacak olan çalışmalar daha da farklı bir boyuta gelecektir. Gerek hükümet, gerek Çanakkaleli siyasetçiler ve biz akademisyenlerin desteğiyle bu işin peşini bırakmamalıyız. İnsanların diline ve gönlüne bu değerler doğru bir biçimde yerleştirildiğinde başarımız daha fazla artacaktır. Bu projeyi tam anlamıyla sonuca ulaştırana kadar peşinde koşmamız gerekmektedir. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ÇOMÜ olarak her konuda destek vermeye hazırız.”



Fotoğraf Albümü