0

Akademik Teşvik Ödeneği Onur Töreni Gerçekleştirildi

Bu Haber 5540 Kez Okundu
  • Paylaş:
Akademik Teşvik Ödeneği Onur Töreni Gerçekleştirildi

Haber ve Fotoğraflar: Tuncay Ak

2015 yılı içerisinde akademik teşvik ödeneği alan öğretim üyeleri arasında, 100 tam puan ve üzeri puan alan 9 akademisyeni ve her birimde ilk üçe giren akademisyenleri onurlandırmak için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi’nde Akademik Teşvik Ödeneği Onur Töreni gerçekleştirildi.

Törene Çanakkale Belediye Başkan Vekili Rebiye Ünüvar, İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş, İl Defterdarı Mustafa Işık, ÇOMÜ Yönetimi, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Müzik Eğitimi Bölümü Okutmanı Sedat Çılgın, Onur Ezer ve Barış Sezai Açıkgöz, Türk Halk Müziği dinletisi sundular.

Törende bir konuşma yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, herkesin çalıştığının karşılığını alabileceği bir sistemin devreye girmesinin akademik camia açısından devasa bir adım olduğunu belirterek “Üniversitemizin salonlarında, bu salon dahil kendi içinde farklı önemleri olan sempozyumlar, törenler, toplantılar yapıyoruz. Şüphesiz ki her birinin ayrı bir önemi var. Hatta her kurumun kendine göre değerli toplantıları var. Her halde bir üniversiteden, bir bilim kurumundan bahsettiğimizde en değerli, en önemli toplantı bu olsa gerek. Zira bu toplantı da, bilimsel çalışmalar nedeniyle ön plana çıkmış hocalarımıza, üniversitemizin ve bizlerin teşekkürlerimizi hatta şükranlarımızı sunacağımız bir tören bu. 2914 sayılı kanun 1983 yılında çıkarılmış. Yükseköğretim personel kanunu. Bu kanuna dayanarak 14 Aralık 2015 Bakanlar Kurulu kararı ile aslında akademik camiada devasa bir adım sayılacak karar alındı. O karar aslında yıllardır konuştuğumuz ama hayata geçmesi konusunda pek de ümitli olmadığımız bir gelişme. Herkesin çalıştığının karşılığını alabileceği bir sistem. Akademik camia açısından bu çok önemli bir şey. Her kesimde olduğu gibi az çalışan ile çok çalışan, az üreten ile çok üreten arasında bir fark olmalı. 2015 yılında yapılmış çalışmalar ilk örnek olmak üzere daha çok çalışan hocalarımızın maddi olarak da karşılığını daha fazla alacakları bir sistem hayata geçmiş oldu. Bize göre bu devasa bir adım. Ama üniversite yönetimi olarak düşündüğümüz zaman ayrıca bu hocalarımızı ödüllendirmenin gerekli olduğunu da düşünüyoruz. Bu işin maddi karşılığı bir tarafa bugün bir araya gelişimizin amacı bu işin maddi önemi dışında bilimsel ve manevi önemini de burada vurgulamak için bu töreni yapma gereği hissettik” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Bilimsel Kalitenin Arttırılması Önceliğimiz Olmalı

Ülkemizin bilim dünyası açısından yerine baktığımız zaman birkaç hususun altını çizmek isterim. En kötü ihtimalle 1700’lü yıllardan beri bir toplumun gücü esas itibari ile bilimsel araştırmaya, teknoloji geliştirmeye, inovasyona dayanmakta. Memnuniyetle görüyorum ki, ülkemizde bu gerçek fark edilmeye başlandı. Şüphesiz ki tamamen farkına vardık ve bu sebepten bütün gereklerini yerine getiriyoruz diyemeyiz. Fakat sevinmemiz, mutlu ve ümitli olmamız için önemli bir gelişme. Dünyada bilimsel araştırmaların temelindeki en önemli göstergelerinden bir tanesi, yapılan bilimsel yayınlardır. Zira bilimsel araştırmayı yapan hocalarımız yazılı hale getirip yayınlıyorlar. Ortaya çıkan rakamlar gerçeği yansıtır. Hangi ülkede ne kadar bilimsel araştırma yapılıyor, o gerçeğin önemli bir göstergesidir. Türkiye, dünya ülkeleri arasında 2013 yılından bu yana 21. sırada yer almaktadır. Dünya ekonomisine yön veren ülkeler arasında iyi bir yerdedir. İnanıyorum ki bu sıranın daha da üzerine çıkacağız. Ülkemizin diğer ülkelere göre daha yüksek basamaklara çıkması için, akademisyenlerimizin yapacağı çalışmaların büyük bir önemi var. Bilimsel araştırmalar için doktora eğitimi çok önemli bir kriterdir. Avrupa’da 1,7 iken, Türkiye’de ise 0,4 oranındadır. YÖK’ün son dönemlerde bilimsel araştırmaları teşvik edecek projeler üzerinde çalışması bizler için büyük önem taşıyor. Bunun somut sonuçları var. Bu sene YÖK 2100 farklı alanda 2000 doktora öğrencisine burs verecek ve 100 alanda ise destek verecek. YÖK’ün bilimsel kalitenin daha fazla arttırılması konusundaki çalışmaları neticesinde bilim dünyasında Türkiye’nin yeri yükselmiş olacaktır. Bu çok zor bir şey değil.

Sadece nereye doğru yöneldiğiniz, önceliğiniz meselesi. O anlamda YÖK yönetimini şahsım, üniversitemiz ve ülkem adına takdirle izlediğimizi belirtmek istiyorum. ÇOMÜ’nün önceliğinin ne olduğu konusunda bizim burada bulunduğumuz süre boyunca söylediğimiz şey hep aynı. Bu üniversitenin hem eğitim öğretimde hem bilimsel araştırmada bilimsel kalitesini arttırmak bizim önceliğimiz. Bunu bozan herşeyle mücadele ettiğimizi bütün hocalarımız biliyor çünkü onlar da bu mücadelenin bir parçası. Buradaki huzuru temin etmek demek bu bilimsel çalışmalar için gerekli bir unsuru oluşturmak demektir. Hepimizin üzerine düşen sorumluluktur bu. Hocalarımız arasındaki muhabbetlerin çoğunun bilimsel araştırmalarla ilgili konular olmasını sağlamalıyız. 2016 yılı içerisinde hocalarımızın Web Of Science’da yayınlanmış toplam 438 makalesi var. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bu ciddi bir rakam. Sık sık vurguladığımız gibi Türkiye’de üniversiteler içerisindeki sıralamamızın gittikçe yükseliyor olması 2016-2017 sıralamasında 34.sıraya kadar çıkmış olmamız üniversitemizin yönelimi anlamında bir başka önemli gösterge.

Bu törende takdirlerimizi sunacağımız hocalarımızın da başardığı bir şey var özel olarak. 100 tam puan alan hocalar arasında bütün üniversiteler karşılaştırıldığı zaman yine ilk 20 üniversite arasındayız. Bu da ÇOMÜ’nün sadece rakamlarla değil aynı zamanda içerik olarak da kendisini geliştirmeye devam ettiğini gösteren bir başka önemli gösterge. Üniversitemizden ihraç edilen hocaları saymasak bile 450 öğretim elemanımız bilimsel teşvikten yararlanabilmiş yani 30 veya daha fazla puan almış. Bu rakam da ciddi bir büyüklüğü gösteriyor.

Rektör Acer’in konuşmasının ardından birimlerde dereceye giren akademisyenlere belge ve hediyeleri takdim edildi. Akademik Teşvik Ödeneği Onur Töreni ikram ile sona erdi.