ÇEVSAM “Öğrencilerimizin Gözünden Ülkemizin Çevre Sorunları” Adlı Sempozyum Düzenledi

21.12.2009
Üniversitemiz Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇEVSAM) tarafından “Öğrencilerimizin Gözünden Ülkemizin Çevre Sorunları” adlı sempozyum düzenlendi. Ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları adına saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan sempozyuma üniversitemizin yöneticileri, akademik personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı. Sempozyumun açılış konuşmalarını ise sırasıyla ÇEVSAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Göksel ÖZDİLEK ile üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman DEMİRCAN yaptı. Üç oturum halinde gerçekleştirilen sempozyumun oturum başkanlıklarını ise üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman DEMİRCAN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. C. Varol TOK ve Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şükran Yalçın ÖZDİLEK yaptı. Yrd. Doç. Dr. Hasan Göksel ÖZDİLEK, ülkemizdeki çevre sorunlarının nüfus artışı ile bağlantılı olduğunu ifade ettiği sempozyum açılış konuşmasında ülkemizde nüfusun son 25-30 yılda yaşanan kentleşmeyle beraber hızlı bir şekilde arttığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Hasan Göksel ÖZDİLEK, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tüm canlılar üzerinde yeryüzünü insan kadar etkileyen, insan kadar bozan, kendi lehine dünyayı değiştiren başka bir canlı türü ne yazık ki yoktur. Bu değiştirme genellikle iyi yönde olabildiği gibi, örneğin sulak alanlar oluşturmak veya çeşitli yerlerdeki çevre problemlerini gidermek biçiminde olabildiği gibi çok kötü yönde de olabilir. Sanayi atıklarının hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan ortamda bırakılması gibi kötü şekillerde de karşımıza çıkabilir”. Etrafımızda yaşadığımız herhangi bir çevre sorununun aynı zamanda sağlık problemlerine de neden olduğu ve olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Hasan Göksel ÖZDİLEK, sempozyuma katılan herkese teşekkür ettikten sonra konuşmasını Mustafa Kemal ATATÜRK’ün şu sözleri ile tamamladı: “Eğer, vatan denilen şey, kupkuru dağlardan taşlardan, ekilmemiş sahalardan, çıplak ovalardan, şehirler ve köylerden ibâret olsaydı, onun zindandan hiçbir farkı kalmazdı". Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman DEMİRCAN ise yaptığı açılış konuşmasında öncelikle sempozyuma katılan çok sayıda öğrenciyi çevreye duyarlılıklarından ötürü kutladığını belirtti. Prof. Dr. Osman DEMİRCAN, çevrenin çok hassas olduğunu ve çevrede yaşanan değişimlerin 5-10 yıl içerisinde artık fark edilebildiğini söylediği konuşmasına şöyle devam etti: “Bakın yine son günlerde şiddetli seller, yağışlar, fırtınalar söz konusu. Karbondioksit fazlalığı nedeniyle doğa olayları gittikçe şiddetleniyor çünkü atmosferde daha fazla enerji tutuluyor. İnsanoğlunun yaşamını kolaylaştırmak için yarattığı olumsuzluklar insanoğlunu olumsuz bir yönde etkileyecek ama insanoğlu bunun farkında değil, çevre bilinci yeterli değil. Bunun için çevre bilincini geliştirmek için çaba harcamamız, bu bilinci yaşadığımız çevrede yaygınlaştırmamız ve çevre sorunlarına çözüm üretmek için çaba harcamamız gerekiyor. ÇEVSAM’ın Çanakkale özelinde çevre sorunlarına çözüm getirmek için daha fazla çaba harcamasını diliyorum”. Prof. Dr. Osman DEMİRCAN, sempozyumun herkese yararlı olması temennisi ile konuşmasını tamamladı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. C. Varol TOK da oturum başkanlığı esnasında yaptığı konuşmada çevre sorunlarının genel olarak ekolojik dengeye yapılan müdahaleler sonucu ortaya çıktığını belirtti. Prof. Dr. C. Varol TOK, aşırı nüfus artışının, insanlığın refah düzeyini arttırma yönündeki çabaların ve bunları yaparken de hazırı kullanma isteğinin yani doğal kaynakları bilinçsiz bir biçimde tüketmenin insana, insanlığa olumsuz etkileri olduğunu ifade etti. Günümüzde doğal kaynakları korumaya dönük çabaların öneminin arttığını belirten Prof. Dr. C. Varol TOK, bu konuda resmi kuruluşlara iş düştüğünü, bu resmi kurumlar içinde de üniversitelerin çok önemli bir yer tutmakta olduğunu belirtti. Prof. Dr. C. Varol TOK sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle bir panelin düzenlenmiş olması şahsen hem kendim hem de üniversitem adına çok gurur verici, mutluluk vericidir. Bu görevleri yerine getirirken çok önemli bir noktayı atlamamamız gerekiyor. Bu nokta dünyanın insanlara değil, insanın dünyaya ait olduğu gerçeğidir”. ÇEVSAM’ın düzenlediği “Öğrencilerimizin Gözünden Ülkemizin Çevre Sorunları” adlı öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği sempozyum öğrencilerin çevreye ilişkin kendi alanları ile ilgili yaptıkları araştırmaları bildiri ve poster şeklinde sunmaları ile sona erdi. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.