Üniversitemizde ‘Çanakkale: Kent ve Sanat’ Paneli Düzenlendi

06.12.2009
British Council tarafından yürütülen ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen “Benim Kentim” projesi çerçevesinde üniversitemizin katkıları ile Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde “Çanakkale: Kent ve Sanat” paneli düzenlendi. Panelin açılış konuşmalarını British Council temsilcisi David CODLING ve Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR yaptı. Ayrıca panele Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Andrew Koç MCDONALD, üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman DEMİRCAN, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Muharrem ERKEK ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve yurttaş katıldı. British Council temsilcisi David CODLING yaptığı açılış konuşmasında, British Council olarak Türkiye’nin farklı kentlerinde gerçekleştirilecek bir dizi kültür buluşmasından ilkinin Çanakkale’de yapılmasından dolayı memnuniyet duyduklarını belirtti ve desteklerinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR’e teşekkür etti. Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR ise yaptığı açılış konuşmasında, British Council tarafından organize edilen ve sanat aracılığı ile kültürlerarası köprü yaratmak amacıyla oluşturulan böyle bir proje çerçevesinde Çanakkale’nin seçilmiş olmasının oldukça anlamlı olduğunu belirtti. Rektörümüz Çanakkale’nin ‘Sanat Kenti’ olarak nitelenmesinin yanlış olmayacağını çünkü Çanakkale’nin sanata tema olacak çok sayıda değere sahip olduğunun altını çizdi. ÇOMÜ’nün de Çanakkale’nin önemli bir değeri olduğunu belirten Rektörümüz, üniversitenin sadece ekonomik, sosyal yaşama değil, kentin kültür ve sanat yaşamına da çok önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti. Rektörümüz konuşmasını şöyle sürdürdü: “2009 yılı içerisinden bugüne kadar ÇOMÜ’nün gerçekleştirmiş olduğu 300 etkinliğin yaklaşık 100’ünün kültürle, sanatla, edebiyatla ilgili olduğunu özellikle vurgulamam gerekiyor. Bu etkinliklerin büyük çoğunluğu topluluklarımız tarafından, Güzel Sanatlar Fakültemiz tarafından, öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilmiş ve bütün bunlar Çanakkale’de kamu yönetimi ile, yerel yönetim ile, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde Çanakkale’lilerle birlikte gerçekleştirilmiş. ÇOMÜ’nün kültür ve sanata ne kadar duyarlı olduğunun somut bir göstergesi de şu ana kadar sahip olduğumuz 130 topluluğun yüzde 70’inin sanatla ilgili olmasıdır. Tiyatro Topluluğu, Caz Topluluğu, Kültür ve Sanat Topluluğu, Drama Topluluğu bunlardan sadece birkaçıdır”. Her yıl yinelenerek yapılan sanatsal etkinliklerin üniversitemizin sanata duyarlılığının bir başka göstergesi olduğunu belirten Rektörümüz, Avusturalya Konsolosluğu, Gelibolu Memorial Anı Klübü ile işbirliği içerisinde ve üniversitemizin organizasyonunda Çanakkale Savaşları’nı tema alan resim yarışması organize ettiklerini belirtti. Rektörümüz bütün bu özelliklere duyarlı bir üniversitenin, bu bağlamda bir panele evsahipliği yapmış olmasının çok anlamlı olduğunu ifade etti. Rektörümüz üniversitemize işbirliği yapmayı öneren ve üniversitemiz ile işbirliği yapan başta British Council temsilcisi David CODLING olmak üzere panelin organizasyonuna destek veren herkese içtenlikle teşekkür ettiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı. İstanbul Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yüksel DEMİR’in yönetici olduğu panelde üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman DEMİRCAN “Kentin Kültür ve Sanat Çalışmalarında Üniversitenin Katkısı”, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Sevim ATEŞ “Plastik Sanatlar Alanındaki Üretimler ve Kentle Paylaşımı”, Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi Yürütme Kurulu Üyesi Cevat İNCE “Tarihsel Süreçte Kentin Sanatla Tanışması”, Çanakkale Sivil İnisiyatifinden Mimar İsmail ERTEN “Çanakkale Kent Tarihinde Mimarlık, Sanat ve Estetik Süreçleri”, Çanakkale Sosyo-Ekonomik Koordinasyon ve Güçbirliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Tunca YÜĞNÜK “Gençlik, İstihdam, STK’lar ve Çanakkale”, Benim Kentim Projesi Yönetmeni Esra SARIGEDİK “Kaidesiz Sanat” konu başlıklı sunum gerçekleştirdi. Panel, tüm konuşmacılara British Council Türkiye Karadeniz Bölge Direktörü Rosemary ARNOTT tarafından verilen teşekkür plaketi ile son buldu. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.