0

ÇOMÜ'den Arkeolojinin Seyrini Değiştiren Keşif

Bu Haber 1895 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ'den Arkeolojinin Seyrini Değiştiren Keşif

Balıkesir’in Dursunbey ilçesi, Delice köyünde yer alan Baltalıin ve İnkaya mağaralarında 8.000 yıllık mağara resimleri bulundu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Yalçıklı’nın yürüttüğü yüzey araştırmasında bulunan resimlerin, son yılların en önemli arkeolojik keşifleri arasında olduğu düşünülüyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Yrd. Doç. Dr. Yalçıklı; keşfedilen resimlerin neolitik çağa ait sahnelerle ilk çiftçi topluluklarının inançlarına dair ipuçları verdiğini belirterek şunları aktardı:

“Baltalıin Mağarası yüzey araştırmasında, daha önce karşımıza çıkan neolitik ve paleolitik çağlara ait av resimlerinden farklı olarak 7.60 x 4.50 uzunluğunda resmedilmiş, avcıların kurduğu tuzak ve avların tuzağa düşmesini konu eden bir geyik avı sahnesiyle karşılaştık.  

İnkaya Mağarası’nın kuzey ve güneydoğu duvarlarında ise iki duvar resmi gözlemledik. Fakat ne yazık ki definecilerin bölgeyi dinamitle patlatması sonucu kuzey duvarındaki resmin, büyük hasar gördüğünü tespit ettik. Bu hasara rağmen, bulunan resimlerle, neolitik çağda inanç sistemine dair önemli bulgular elde ettik. Bu mağarada doğum, yaşam ve ölümü konu edinen her iki panonun bulunması ve her iki sahnede de konuların önemli bir parçası konumunda Şaman betimlemelerinin yer alması, Anadolu neolitik çağ inanç sistemini aydınlatmada önemli rol oynuyor.”

Son günlerde pek çok arkeoloji, tarih haberlerine konu olan çalışmada ortaya çıkan resimlere ayrı olarak bakıldığında birinde av, beslenme, diğerinde ise inançla ilgili resimlerin yer alması, bu mağaraların da ayrı fonksiyonlar için kullanılmış olabileceğini düşündürüyor.

Konuyla ilgili haber linkleri için: http://www.hurriyet.com.tr/galeri-40170329 http://arkeofili.com/?p=16301