0

TÖMER Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

Bu Haber 1194 Kez Okundu
  • Paylaş:
TÖMER Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Türkçe Öğretimi Merkezi (TÖMER) 2015-2016 Eğitim Öğretim yılı mezuniyet töreni Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay Köksal, BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necati Cerrahoğlu’nun katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Açılış konuşmasını yapan TÖMER Müdürü Doç. Dr. Abdullah Şahin “Aslında onlar bir yere gitmeyecek. Mezuniyet diyoruz ama TÖMER’den mezun olacaklar ve önümüzdeki yıl kendi fakültelerine gidip eğitimlerini sürdürecekler. Hepsi C1 seviyesine geldiler, güzel Türkçemizi öğrendiler. Türkçe’nin çok farklı lehçeleri var. Biz TÖMER’de Türkiye Türkçe’sini öğretiyoruz. Batıda Balkanlar’dan başlayıp doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı 8500 olan Türkçe, bugün yaşayan dünya dilleri arasında en eski yazılı belgelere sahip olan dildir. Türkiye Türkçesi yazı dilinin kaynağı olarak ise İstanbul ağzını kullanıyoruz. Türkçe sadece TÖMER’de öğrenilip biten bir dil değildir. Bizden mezun olduktan sonra Türkçenizi çok daha geliştireceğinize inanıyorum. Benim öğrencilerimizden ricam aldığınız eğitimlerini gittiğiniz okullarınızda uygulamaya çalışın. Sorular sorun, sorulan sorulara cevaplar verin. Kesinlikle utanmayın, sıkılmayın. Bana gülerler diye düşünmeyin. Rahat biçimde kendinizi ifade edin. “ şeklinde konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mirza Tokpunar ise önemli emekleri için TÖMER Yönetimi ve hocalarına teşekkür ederek “Bu çalışmada ulaştığınız sonuç için sizi tebrik ediyorum. Dil öğrenimi sadece öğrendim demekle bitmiyor. Bu ülkenin vatandaşı olan bizlerin her gün yeni bir şeyler öğrendiği kelimeler, kullanımlar oluyor. Özellikle sanat alanında yeni bir şairin kullanım tarzı, ifade tarzı oluyor. Dil yaşayan bir organizmadır. Dilin zaman içinde değişimleri, anlam kaymaları oluyor. Dil öğrenme bitecek bir şey değil. Sürekli okumak, çalışmak ilgiyi kesmemek gerekiyor.

Yönetim olarak ihtiyaçlarınızı karşılamak için yanınızdayız. Özellikle sizi burslarla buraya yönlendiren YTB’ye şükran borcumuz var. Sizlere eğitim hayatınızda üstün başarılar diliyorum.

Sizlerin üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemiz için barış elçisi olacağınıza inanıyorum. Üniversitenizle, Çanakkale ile ilginizi kesmeyin. Ortak kültüre sahip öğrencilerimizin olması önemli. Dünyada ortak kültüre sahip insanların oluşturduğu güçlerle söz sahibi olunabilir. Bu anlamda birliğimizi, beraberliğimizi sürdürelim isteriz” dedi.

Tören öğrencilerin ülkelerini tanıtımlarıyla devam etti.


Haber ve Fotoğraflar: Tuncay AK