0

ÇOMÜ Balkanlar’a Açılıyor

Bu Haber 1478 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ Balkanlar’a Açılıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, beraberinde Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sani Demiri ve Merkez Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Ayhan Oral ile birlikte, Makedonya’nın Türk kökenli Devlet Bakanı Furkan Çako’nun davetlisi olarak çeşitli temaslarda bulunmak üzere Makedonya’ya gitti.

Başkent Üsküp’te Bakan Çako ile bir araya gelen Rektör Acer, ÇOMÜ olarak önümüzdeki dönemde Çanakkale’ye Balkanlar’dan daha fazla öğrenci çekmek arzusunda olduklarını ifade etti. Bakan Çako’dan Makedonya’da yaşayan Türkler’in durumu, ülkedeki siyasi ve ekonomik gelişmeler ile ilgili bilgi alan Rektör Acer ve beraberindeki heyet, üniversitedeki son gelişmeler, laboratuvar - kampüs - kütüphane ve yatırımlarla ilgili notlar aktardılar. Bakan Çako ayrıca, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer onuruna bir akşam yemeği verdi.

Makedonya Eğitim Bakanı Pishtar Lutvio ile de bir araya gelen ÇOMÜ heyeti, eğitimini Türkiye’de sürdürmek isteyen Makedonya’lı öğrencileri, Çanakkale’de ve ÇOMÜ’de ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını ifade ettiler.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Makedonya Program Koordinatörü Teoman Tiryaki’yi ziyaret eden heyet, TİKA’nın Üsküp ve çevresindeki çalışmalarına dair bilgiler alırken, gerçekleştirilebilecek çeşitli projelere dair görüşme yaptılar.

Yunus Emre Enstitüsü Üsküp Şube Müdürü Doç. Dr. Mehmet Samsakçı’dan enstitünün çalışmaları ile ilgili bilgi alan ÇOMÜ heyeti, özellikle Rektörlük Konferansları Dizisi kapsamında bölgeden farklı konularda uzmanların ÇOMÜ’ye gelmesi noktasında görüş alışverişinde bulundular.

Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil’e bir nezaket ziyaretinde bulunan heyet, Balkanlar’ın başarılı üniversitelerinden biri olan Kyril Metodi Üniversitesi Rektörü Profesör Velimir Stojkovski ile de bir araya gelerek karşılıklı işbirliğine dair görüşme gerçekleştirdiler.

Tetovo şehrinde de bir dizi temaslarda bulunan ÇOMÜ heyeti, burada Tetovo Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Reşat Kaili ile bir araya gelerek ÇOMÜ laboratuvarlarında gerçekleştirilen analizler ve teknolojik yeniliklerle ilgili fırsatları paylaştılar.  

Üsküp’te bulunan Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. İsmail Kocayusufoğlu ile görüşme yapan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, bu üniversiteyle çeşitli konularda işbirliğini içeren bir protokol imzaladı.

Rektör Acer temaslarla ilgili yaptığı değerlendirmede “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak Balkanlar’da mevcut Osmanlı mirasının yükseköğretim anlamında desteklenmesine somut katkıda bulunmak istiyoruz. Tarihsel olarak da Çanakkale ile yakın ilişkili olan Balkan coğrafyasından Üniversitemize daha fazla öğrenci çekebilme, oralarda bulunan akademisyenlere teknik destek sağlama arzusundayız. Yakın gelecekte Çanakkale ve Üniversitemiz Balkanlar’dan gelen daha fazla sayıda öğrenci görebilecek” dedi.