1

Geçmişin İzleri Yer Bilimleri ve Doğa Tarihi Müzesi’nde

Bu Haber 1818 Kez Okundu
  • Paylaş:
Geçmişin İzleri Yer Bilimleri ve Doğa Tarihi Müzesi’nde

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yer Bilimleri ve Doğa Tarihi Müzesi, sergilediği 1000 farklı türle Türkiye’deki 4 yerbilimleri ve doğa tarihi müzesinden biri. Türkiye’nin internet ortamında da gezilebilecek ilk ve tek yer bilimleri müzesinde milyonlarca yıllık fosiller, kayaçlar,  mineraller ve yer bilimlerinde kullanılan aletler sergileniyor. Dünyanın dört bir yanından ziyaret edilen müzeye son olarak hediye edilen Pasifik Okyanusunda yaşamış olan 1 milyon yaşındaki dev istiridye kabuğu ile ise geçmişin izleri derinleşiyor.

1 Milyon Yaşındaki Dev İstiridye Fosili ÇOMÜ’de

Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık en son gelen örneğin Pasifik Okyanusunda yaşamış 1 milyon yaşındaki dev İstiridye fosili olduğunu belirterek; “Kaptan, armatör Mustafa Can Bey tarafından müzemize hediye edilmiş bir örnektir. Bu büyüklükte dev bir istiridye kabuğunun müzemizde olması büyük bir avantaj.   Müzemiz büyük ölçüde desteklerle oluşan bir müze ve dünyanın birçok yerinden örnekler var. 28 milyon yaşındaki Gelibolu’dan çıkarılmış olan balina fosilimiz, Batı Avustralya’dan 800 milyon yaşındaki su yosunu fosilimiz, Doğu Toroslardan gelen 350 milyon yaşındaki mercan fosilimiz bu örneklerden sadece bir kaçı” dedi.   

 

Yrd. Doç. Dr. Çalık; öncelikle ÇOMÜ öğrencilerine, Çanakkale ve çevresindeki eğitim kurumlarındaki öğrencilere, doğa bilimcilere, doğaseverlere, yer bilimlerine ilgi duyanlara doğayı ve yer bilimlerini tanıtmak için hazırlanan müzenin küçük bir sergi dolabı ile başladığını, bugün ise müzenin dünyada tek örneği burada bulunan fosillere ev sahipliği yaptığını vurguladı.

Kendi Alanında İlk E-Müze

Sadece fiziksel ortamda değil sanal ortamda da hizmet verdiklerini vurgulayan Çalık,  bu sayede hangi ülkeler tarafından hangi örneklerin ne kadar tıklandığını görebildiklerini, E-müzeyi birinci sırada Rusya’nın, ikinci sırada ise Amerika Birleşik Devletleri’nin takip ettiğini sözlerine ekledi.