0

Kendi Elini Kendi Üreten Fransız, ÇOMÜ’de Öğrencilerle Buluştu

Bu Haber 1400 Kez Okundu
  • Paylaş:
Kendi Elini Kendi Üreten Fransız, ÇOMÜ’de Öğrencilerle Buluştu

18 yaşında geçirdiği bir kazada elini kaybettikten sonra kendi elini yapmaya karar veren Nicolas Huchet, Ankara’daki TİM İnovasyon Haftası’na konuşmacı olarak katılmasının ardından, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) öğrencilerle buluştu.

Bir süredir, Troia Kültür Merkezinin önünde, girişimcilik deneyimlerini ÇOMÜ’lü öğrencilere yaşatmak amacıyla hizmet veren InnoCampus projesi kapsamında ÇOMÜ’ye gelen Nicolas Huchet, öncesinde ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’i makamında ziyaret etti, ardından da Mühendislik Fakültesi Turgut Özal Konferans Salonu’nda deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, program öncesinde yaptığı konuşmada, gelişmenin önemli ayaklarından birinin girişimcilik ve inovasyon olduğunu söyleyerek genç beyinlerin girişimcilik fikirlerini paylaşması açısından İnnoCampus’ün Nicolas Huchet’i ÇOMÜ’ye davet etmesinin mutluluk verici olduğunu ifade etti.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle kendi elini üretmeye karar veren Huchet, bilimkurgu filmlerinden esinlendiğini belirterek çalışmaya başladığı bir laboratuvarda sürekli teknolojiyle uğraşan bir grubun içinde bulunduğunu ve bu sayede robotik bir el üretmek için çalışmalara başladığını söyledi.

Kendi tasarımını açık kaynak olarak web sitesinden tüm dünya ile paylaşan Huchet, ürettiği biyo-elektrik elin nasıl çalıştığını sunumlarla öğrencilere aktardı. 2012 yılında kendi elini yapmaya karar veren Huchet, bu protez eli tamamen 3 boyutlu yazıcıdan bastığı parçalardan, açık kaynak donanımla ürettiğini ve tasarladığı devre ile kolundaki kaslardan aldığı sinyallerle elini hareket ettirdiğini belirtti. Her parmak için içinde bir motor bulunan elin, tüm parmakları hareket ettirebildiğini söyleyen Huchet, akıllı telefon kullanarak parmakların nasıl hareket edeceğinin belirlenebildiğini de ifade etti.

“Sahip olduğumuz zayıflıkları saklamak yerine bununla ilgili neler yapılabileceğini keşfetmemiz gerekiyor” diyen Huchet, kendi elini yapmasından dolayı kendine olan güveninin arttığını dile getirdi.

Tüm dünyada yapılan benzer çalışmalar hakkında da öğrencilere bilgiler aktaran Huchet, konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Program sonunda Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Yılmaz ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Nicolas Huchet’a hediye takdim ettiler.

Bionico Hand adını verdiği tasarımla Roma, Paris, San Francisco ve New York’taki çeşitli tasarım sergilerinde ödüller kazanan Nicolas Huchet, aynı zamanda M.I.T. Üniversitesi 35 yaş altı mucitler yarışmasında da ödül kazandı. Huchet, şimdilerde “My Human Kit” Vakfını kurarak engellilere yönelik açık kaynak ve ekonomik ürünler üretmeyi amaçlıyor.