Üniversitemiz Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’nün Ürettiği Çanakkale Çinileri Kamuoyuna Tanıtıldı

25.11.2009
Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’nün “Çanakkale Seramiklerinden Esinlenip Oluşturulan Çanakkale Çinisi Projesi” temelinde gerçekleştirdiği Çanakkale Çinisi III. Etap üretimi Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR'in de katıldığı bir etkinlikle kamuoyuna tanıtıldı. Üniversitemiz Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Latife AKTAN ÖZEL’in yanısıra akademisyenler, sanatçılar ve öğrenciler da düzenlenen etkinlikte yer aldı. Üniversitemiz Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Latife AKTAN ÖZEL “Kazdağı Siklameni”, Tülay ESEN “Çanakkale Evleri”, Derya ARSLAN “Çanakkale Yelkenlileri”, Berna GÜNDÜZ “Çanakkale Rozet Çiçeği” adlı eserleriyle etkinliğe katıldı. Çanakkale Çinisi III. Etap Üretimi’nin uygulamalar dalı ise Derya ARSLAN, Tülay ESEN, Berna GÜNDÜZ, Şeref DOĞAN ile Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü öğrencileri Meltem DEVELİOĞLU, Sevgi PERİNÇEK ve Ümmühan SENCAR’ın katkıları ile oluşturuldu. Üniversitemiz Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Latife AKTAN ÖZEL, eserlerin sıraltı tekniği ile eldekorlu olarak üretilmiş olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Latife AKTAN ÖZEL, önceki dönemlerde üretilen I ve II. Etap ürünlerinin Çanakkale ve Türkiye geneline ulaştığını hatta hediye olarak yurtdışına götürülerek uluslarararası alanda yerlerini aldığını ifade ederek, “Çanakkale’nin ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlayan eserlerimiz ile Çanakkale Çinisi’nin tanıtımı sağlanmıştır” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR ise, üniversite olarak Çanakkale'nin değerlerine önem verdiğimizi ve bu durumunda faaliyetlerimize yansıdığını ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti: “Bu çerçevede bu bakış açımızın bir uzantısı olarak Çanakkale Çini konseptini yaratmak ve buna ilişkin ürünleri geliştirip her mekanda böyle bir köşenin olmasını temin etmek amacıyla yaklaşık bir yılı aşan bir süredir Latife hanımla, onun arkadaşlarıyla, öğrencilerle çalışmalar yürütüyoruz. Şu anda satın alınabilecek ve evin uygun bir köşesinde muhafaza edilebilecek halde ürünlerimiz burada sergileniyor. Sanırım belli bir süre sonra döner sermaye işletmesinin satış mağazasında da sergilenecek ve satışa sunulacak. Böylece hem Çanakkale'yi sembolize eden değerleri korumuş olacağız, hem de onları kamuoyuna tanıtmış olacağız. Bu anlamda üniversite olarak Çanakkale ile etkileşimimize somut çalışmalarla biraz daha anlam katacağız”. Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Çanakkale İli Değerleri Sempozyumlarında ortaya konulan değerler kapsamında gerçekleştirilen bu tür faaliyetlerin üniversitemizin Çanakkale ile kurduğu etkileşime daha bir anlam kattığını vurguladı. Rektörümüz, Çinilerin üzerindeki figürlerin Çanakkale değerlerini sembolize ettiğini ve bilinen değerlerin bu şekilde ürün haline getirilmesinin Çanakkale değerlerinin daha da değerlenmesine hizmet edeceğini belirtti. Rektörümüz ayrıca Çanakkale Çinisi III. Etap Üretimi’nde yer alan herkesi kutladığını ve bu tür çalışmalarla Çanakkale değerlerine duyarlı üniversite gururumuzu gereğiyle yerine getirmiş olduğumuzu da ifade etti. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.