Sporda Nefret Suçları Sempozyumu’nun Açılış Töreni Gerçekleştirildi

21.03.2016

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) üyesi olduğu Trakya Üniversiteler Birliği'nin Dünya Irkçılıkla Mücadele Günü dolayısıyla Çanakkale'de düzenlediği ''Sporda Nefret Suçları'' temalı II. Uluslararası Sempozyum’un açılışı töreni İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyuma Çanakkale Valisi Hamza Erkal, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer,25.Dönem AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Prof. Dr. Mazhar Bağlı, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Metehan Uzun ve Prof. Dr. Mirza Tokpunar, BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necati Cerrahoğlu ile ÇOMÜ’lü idareciler ve öğrenciler katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program BESYO öğrencileri ve ÇOMÜ Vatanseverler Korumalı Futbol Takımı’nın gösterileriyle devam etti.

Açılışta konuşan BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necati Cerrahoğlu “AB’nin ve FIFA’nın üzerinde hassasiyetle durduğu sporda nefret suçları konusunda üniversite olarak çalışmalar yapmaktayız. Bu da o çalışmalardan biri. Bu çalışmanın vücut bulmasında bize desteğini hiç esirgemeyen Sayın Rektörümüze, Sayın Valimize, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Milletvekilimiz Bülent Turan’a katkılarından dolayı teşekkür etmeyi borç biliyorum. Üniversite, akademiya ilköğretimden farklı olarak araştırma yapmak zorunda. Çağı, dünyadaki aktüel gelişmeleri masaya yatırmak durumunda. Biz de bu bağlamda Trakya Üniversiteler Birliği’yle bu çalışmayı kurguladık. Günümüzde mülteciler dolayısıyla Avrupa’da insanlık dramı yaşanmakta. Bununla beraber genel manada insan hakları açısından spordaki nefret suçları çağımızda sosyal bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Bunun geçmişi, günümüze olan yansımaları ve gelecekteki muhtemel durumlar hakkında da çok değerli Sosyolog Hocamız Prof. Dr. Mazhar Bağlı bizi bilgilendirecek” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer “Spor özellikle gençlerimizin içerisinde bulunduğu temel faaliyet alanlarından bir tanesi. Sporun faydaları birçok açıdan değerlendirilebilir. Faydalarından bir tanesi de insanların bir arada olmasını sağlayan bir faaliyet alanı olması. Biliyoruz ki insanların aslında keyif alarak huzur içerisinde gerçekleştirmesi gereken bu faaliyet, görebiliyoruz ki nefretin, kinin, aşağılama ve dışlamanın sokulmaya çalışıldığı bir alan haline gelebiliyor. Başka alanlarda yaratılan nefret ve huzursuzluk spora dahil edilmeye ya da spor üzerinden yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Bu anlamda sporda nefretin, aşağılamanın, dışlamanın karşısında durmak aslında kötülüğün karşısında durmanın kendisi. Bunu sadece duygusal çalışmalarla, konuşmalarla gerçekleştiremeyiz. Her alanda olduğu gibi bunun doğru düzgün incelenmesi, temellerinin tesbit edilmesi, yapılması gerekenlerin mantıksal olarak, bilimsel olarak ortaya konulması gerekir. Bu anlamda üniversitelere, özellikle spor okullarının olduğu üniversitelere büyük görev düşüyor. ÇOMÜ’nün spora verdiği önem, gerçekleştirdiği başarılar malumken biz sadece bununla yetinmeyip sporun gelişimine, huzur ve güven içinde yapılmasının sağlanmasına katkı vermek için çalışan bir eğitim araştırma kurumu olmak zorundayız. Ben bu vesileyle emeği geçen başta BESYO Müdürümüz ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Onların çabaları sayesinde böyle önemli bir meseleyi konuşabilmek için bir araya geldik. Öğrencilerin sempozyumu takip etmesini özellikle istirham ediyorum. Çünkü onlar sporun geleceği bu ülkede. Onların sporun kardeşliğini, huzurunu anlıyor, bunun için çalışıyor olması önemli bir şey. “ dedi.

Prof. Dr. Mazhar Bağlı ise insanın doğarken sahip olduğu haklar, Avrupa’da her geçen gün daha da yükselişe geçen insan hakları ihlalleri ve nefret suçunun ortaya çıkış nedenlerine dair görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Açılışının sonunda Prof. Dr. Mazhar Bağlı’ya günün anısına belge ve plaketler, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ve Vali Hamza Erkal tarafından takdim edildi.