HABER

Diyetisyen Sivaslı: YGS Sınavı Öncesi Neler Yemeli Neler Yememeli

11.03.2016
Bu İçeriği Paylaş

Haftasonu yapılacak olan YGS sınavı öncesi öğrencilerin sınav öncesi ve sınav günü neler yemesi ve neler yememesi gerektiğini ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Zeynep Sivaslı ile konuştuk.

Sınav günü öncesi;

Sınavdan bir gün önce şimdiye kadar yenilmeyen bir besin ilk defa o gün tüketilmemeli ve dışarıda yemek tercih edilmemelidir. Hazımsızlık ve bağırsak düzeninde bozulmaya sebep olabilir. Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler, lif ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Aşırı çay ve kahve tüketimi yüksek kafein içeriğinden dolayı uyku düzenini bozar, kalp ritmini artırır. C vitamini içeriği bakımından zengin kuşburnu, yeşilçay, papatya tüketilebilir. Stresi azaltmada C vitamininden zengin beslenmenin stresi azalttığı gözlenmiştir. Bu sebeple C vitaminden zengin meyve ve sebzeler tüketilmelidir. Portakal, kivi, biber, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveler C vitaminince zengindir.

Sınav günü;

Güne kahvaltıyla başlayın! Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Gece boyu açlıktan sonra kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında; içecek olarak süt, tokluk sağlaması adına peynir, yumurta, birkaç dilim tam tahıllı ekmek, ceviz, domates, yeşil biber, salatalık, maydanozun yer aldığı besinlerden oluşan dengeli bir öğün olmalıdır. Sınav sırasında susamaya neden olabilecek sucuk, zeytin gibi aşırı tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır. Doğru bilinen yanlışlardan olan sınav öncesi aşırı tatlı, çikolata, şekerli gıdaların tüketimi kan şekerinde dalgalanmalar ve ani kan şekeri düşüklüğüne neden olacağından tercih edilmemelidir. Bunların yerine kuru incir, üzüm, kayısı gibi kuru meyveler tüketilmelidir.



Bu Haber 454 Kez Okundu