0

Sporun Bilimle Kesiştiği Yer: ÇOMÜ BESYO

Bu Haber 1648 Kez Okundu
  • Paylaş:
Sporun Bilimle Kesiştiği Yer: ÇOMÜ BESYO

Hocam ÇOMÜ BESYO’nun spor anlamında yaptığı çalışmalar ve başarılardan bahseder misiniz?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Beden Eğitimi ve Spor Bölümü ( BESYO) 2008 yılından bu süreye kadar çalışmalarına devam ediyor. Başarılı akademisyenlerle kaliteli eğitim vermek için çalışıyoruz. BESYO’dan çok başarılı öğrencilerimiz yetişti ve mezun oldular. Özellikle dalış alanında dünya ve Türkiye Rekorları kırdılar. Boks, Kick box, Muaythai gibi mücadele sporlarında Türkiye Şampiyonu olmuş, ilk 3 dereceye girmiş başarılı sporcularımız var. Hatta atletizmde öğrencimiz olan Fahri Aksoy, Balkan Şampiyonalarında derece aldı ve bizleri gururlandırdı. Bunun yanında takım, mücadele ve ferdi sporlarda çok başarılı öğrencilerimiz var. Öğrencilerimize antrenman, teori, bilgi desteği BESYO tarafından düzenli şekilde verilmektedir. Rektörlüğümüzün bize verdiği imkânları öğrencilerimize kullandırmaktayız. Kamp dönemlerinde, okul eğitimlerinde, kulüplerdeki antrenmanlarında her zaman destek sunmaktayız. Birimlerin koordineli şekilde yaptıkları çalışmayla başarıyı elde etmiş oluyoruz.

“Sporda Nefret Suçları” Konulu Sempozyum hakkında bilgi verir misiniz?

21-22 Mart 2016 tarihinde yapılacak olan “Sporda Nefret Suçları” Konulu Sempozyumda işlenecek başlıklar hakkında şöyle bilgi vereyim:

Spor, bizatihi nefret üretmez, sporun bileşenleri (Oyuncu – Antrenör – Yönetici – Taraftar vb. gibi) spor ortamının müsait zeminde içlerinin derinliklerinde barındırdıkları "nefret suçunu" sergilerler. Spor, barış - dostluk – kardeşlik gibi pozitif değerler sunarken, bu değerlerin tam karşıtı nefret suçlarının da spor sahalarında varlığı artık inkâr edilemez bir gerçektir.
Sporda Nefret Suçları genel anlamda kategorize edildiğinde;
1. Irkçılık,
2. Ayrımcılık,
3. Aşağılama,
4. Yabancı Düşmanlığı,
5. İslamafobi.
Spor; cinsiyet, ırk, yaş, engel, din ve inanç, cinsel tercih ve sosyal ya da ekonomik durum ayrımı gözetmeksizin her vatandaşı kapsamaktadır.

ÇOMÜ BESYO tarafından hazırlanan bu çalışma, diğer üniversitelerin de yakından takip ettiği bir konu.

Yapılacak sempozyuma alanlarında uzman birçok konuk katılacak, şehrimizin önemli dinamikleri de ciddi destek verdiler. Sempozyumun bitiminde ele alınan konular, notlar toplanıp kitap haline getirilerek, dünyanın en seçkin kütüphanelerinde yerini almış olacak. Sempozyumun en önemli konuklarından biri Samuel Eto’o olacak ve kendisini onur konuğu olarak Çanakkale’de ağırlamış olacağız.

BESYO’nun bireysel anlamda desteklediği çalışmalar hakkında da bilgi verir misiniz?

Yeni sportif mekânlar ve imkânlar Rektörlük tarafından sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu malzemelerin her türlü desteği yapılmaktadır. Akademisyenlerimizin yardımıyla da istekli olan öğrencilerimizin başarılı olduklarını gördük. Özellikle bireysel sporlardan Tenis, Box, Kick Box gibi sporlarda yeni mekânlar oluşturuldu. Mücadele sporları için yeni salonlar hazırlandı. Bizim asli ve öncelikli işimiz eğitim vermek ve beraberinde istekli olan yarışmacı sporcuları destekleyip, onların kulüpleriyle de iş birliği yaparak gelişimlerine katkı sunmaktır. Kentin önemli dinamikleri gerek görüldüğünde bizim yerlerimizi kullanmaktadırlar. Bize ait olan kaliteli malzemeler Çanakkale’de birçok yerde yok. Yapılacak olan spor etkinliği için malzeme ve materyaller sadece bizim bünyemizde var ve büyük bir memnuniyetle kullanıma sunuluyor. BESYO olarak daha başarılı olacağımıza inanıyor, bize verdiği desteklerden ötürü ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’e de şükranlarımı sunuyorum.