0

ÇOMÜ, Proje Yazan Araştırmacıları Teşvik Ediyor

Bu Haber 1553 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ, Proje Yazan Araştırmacıları Teşvik Ediyor

ÇOMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Komisyonunca, 31.12.2015 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, 2016 yılı için Bilimsel Araştırma Potansiyelini Destekleme Projelerinin uygulama ilkeleri belirlendi.

Ülkenin ve Üniversite’nin bilim politikalarına uygun olarak araştırmacı altyapısının geliştirilmesi ve araştırma çıktılarının yüksek katma değer yaratma potansiyelinin desteklenmesi amacıyla sunulan ve ilk kez 2016 yılında uygulanmaya başlanacak olan “Bilimsel Araştırma Potansiyelini Destekleme Projeleri” ile ulusal ve uluslararası araştırma işbirliklerinin artırılması, araştırma ortamlarının ve olanaklarının iyileştirilmesi ile ulusal ve uluslararası düzeyde proje oluşumlarının teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Bilimsel Araştırma Potansiyelini Destekleme Projeleri bütçe limitleri aşağıdaki miktarlarda belirlendi;

1) Uluslararası kurumlara (AB, COST, ERA-NET, TÜBİTAK 1011) başvurulan projeler için;

- Desteklenen projeler: 4000 TL

- Reddedilmiş Projeler (İçerik, biçimsel, teknik vb. nedenler hariç): 2000 TL

2) Ulusal kurumlara (TÜBİTAK; 1001, 1003, 1005, 1007, 1505 3501, TÜBA, SANTEZ, UDAP) başvurulan projeler için;

- Desteklenen projeler: 2000 TL

- Reddedilmiş Projeler (İçerik, biçimsel, teknik vb. nedenler hariç): 1000 TL

3) Diğer Kurumlara başvurulan projeler için (GMKA, TÜBİTAK (1002 VE 3001), TAGEM)

- Desteklenen projeler: 1000 TL

- Reddedilmiş Projeler (İçerik, biçimsel, teknik vb. nedenler hariç): 500 TL

 

ÇOMÜ’nün Bilimsel Araştırma Projesi yazma potansiyeli açısından Türkiye’deki sayılı üniversiteler arasında yer aldığını belirten BAP’tan sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metehan Uzun, TÜBİTAK ve AB Projeleri yazma konusunda ÇOMÜ’de güçlü bir kültür oluştuğunu söyledi.

Prof. Dr. Metehan Uzun, ayrıca ÇOMÜ’nün gelişmiş araştırma merkezlerine sahip olduğunu ifade ederek üniversitemizin Türkiye ve dünyadaki konumunu çok daha ileriye taşımak istediklerini vurguladı.

Prof. Dr. Metehan Uzun, Bilimsel Araştırma Potansiyelini Destekleme Projelerini bu amaçla hayata geçirdiklerini belirterek konuyla ilgili şunları söyledi:

“Proje yazan araştırmacıları teşvik etmek amacıyla, bilimsel araştırma potansiyelini destekleme projeleri olarak yeni bir proje türü oluşturduk. BAP yönergesinde yaptığımız değişiklik senatomuzda kabul edildi. 2016 yılında bunu hayata geçirmeyi planlıyorduk ve BAP komisyonu olarak bunun ilkeleri belirlenerek proje yazan araştırmacıları destekleme kararı alındı. Bu kapsamda hem desteklenen hem desteklenmeyen projelere BAP Komisyonunca belirlenen formata uygun olarak araştırmacı müracaat ettiğinde destek olunacak. Bunun sayesinde üniversitemizin proje sayısında önemli miktarda artış bekliyoruz. Aynı zamanda proje kültürünün hemen hemen tüm birimlere yayılacağını ümit ediyoruz.”

Projesi Reddedilmiş Araştırmacılara da Destek Olacağız

Prof. Dr. Metehan Uzun, projesi desteklenen araştırmacılara komisyon olarak destek olacakları gibi bilimsel, biçimsel, teknik vb. nedenlerin dışında hakem sürecinden geçtikten sonra reddedilmiş projelere de destek olacaklarını ifade ederek “Bu sayede araştırmacıya projesini düzeltmesi için BAP Komisyonunca bir miktar kaynak sağlamış olacağız” dedi.

Bilimsel Araştırma Potansiyelini Destekleme Projesi ile ilgili çalışma yapan araştırmacıların bu kaynağı kullanma konusunda çok farklı seçenekleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Metehan Uzun, “Araştırmacı isterse bu kaynakla yurt dışına giderek oradaki laboratuvarlarda çalışmalar yapabilir, sempozyum ya da konferanslara katılabilir veya başka bir araştırmacıyla bilgi alışverişinde bulunabilir. Böylelikle projesini geliştirebilir veya reddedilmiş projesini yeniden yazarak tekrar sunma fırsatı yakalayabilir. Kaynağı, projesinde eksik gördüğü bir malzeme veya cihaz alımında da kullanabilir. Bununla birlikte araştırmacılarımıza yasal mevzuat gereği proje için nakdi kaynak verilemiyor ancak araştırmacılar faturalandırmak kaydı ile BAP ilkeleri doğrultusunda bu kaynağı rahatlıkla kullanabilirler” dedi.