1

VIII. Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Gerçekleştirildi

Bu Haber 1634 Kez Okundu
  • Paylaş:
VIII. Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Gerçekleştirildi

VIII. Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde ÇOMÜ Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından üniversitenin kısa tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan törene ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Metehan Uzun, Prof. Dr. Mirza Tokpunar, ÇOMÜ eski Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Güzel’in yanı sıra çok sayıda dekan, akademisyen ve öğrenci katıldı.

Açılış konuşmalarının ilkini Sempozyum Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Parlakyıldız yaptı. Parlakyıldız, konuşmasında etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti aktardı. Sempozyumun hazırlık aşamalarını anlatan Parlakyıldız etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese, özellikle de ÇOMÜ Rektörlüğü’ne teşekkürlerini aktardı.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı TÖMER Müdürü Doç. Dr. Abdullah Şahin ise yaptığı konuşmada TÖMER’de yürütülen Türkçe öğretimi çalışmaları hakkında bilgi verdi ve 100. Yılda yapılan tüm çalışmalarda yer almaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

“Türkçe Öksüz Kalmayacak”

Hocaların Hocası olarak anılan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş yaptığı konuşmada Çanakkale’ye çok sevinerek geldiğini söyledi ve sempozyum programının kusursuz hazırlandığını belirtti. “Türkçe savunulacak, Türkçe’ye sarılınacak, Türkçe öksüz kalmayacak” diyerek sonlandırdığı konuşmasında salondan büyük alkış aldı.

1 Asır Sonra ÇOMÜ’de

18 yıl sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne gelen Sempozyum Onur Konuğu ÇOMÜ 3. Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Güzel’in yaptığı açılış konuşmasında, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yılında tekrar Çanakkale’de ve üniversitede olmaktan gurur ve mutluluk duyduğunu ifade etti. Temellerini attığı üniversiteye yıllar sonra sempozyuma gelen Prof. Dr. Güzel ÇOMÜ’nün geçmiş dönemlerinden bahsetti ve bugün geldiği noktadan duyduğu memnuniyeti aktardı. Prof. Dr. Abdurrahman Güzel sözlerine şöyle devam etti;

“Ben buradan gittiğimde 20.yy’daydık şimdi ise 21. yy’dayız. Aradan bir asır geçti. Ben buradayken nüfus 30 bindi, şimdi sadece üniversitede 46 bin öğrenci var.  Bu geçen yıllar içinde her gelen yönetim çalışmış ve üniversiteyi bugünlere getirmiş. Şu an bu kampüste gördüğüm manzara muaazzam. Temellerini attığımız kampüsün bu noktalara gelmiş olması gurur verici. Böyle olacağını biliyordum fakat hayallerimin gerçeğe dönüşmesi müthiş bir his. Bu üniversite bir tarihtir, bir bilim merkezidir ve dört dörtlük bir üniversite olması gerekir. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum, artık gözüm açık gitmez. Sayın Rektörüm Prof. Dr. Yücel Acer ve arkadaşım Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Parlakyıldız nezdinde tüm ÇOMÜ aileme teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak yaptığı konuşmada Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yılı sebebiyle Keçiören Belediyesi’nin yaptığı projeleri aktardı ve bu anlamlı sempozyumda bulunmaktan onur duyduğunu belirtti.

ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mirza Tokpunar ise VIII. Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’nda “Türkçe’yi kaybedersek, bağımsızlığımızı, hürriyetimizi, istikbalimizi kaybederiz” dedi ve “Türkçe’yi bilim dili sanat dili, yapan atalarımızın emanetini korumak için bu gibi bilimsel çalışmalara ve sizlere ihtiyacımız var” diye ekledi. “Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılında çok önemli etkinliklere imza attık ve bugün de çok özel bir çalışma için toplandık, sempozyumda emeği olan, sempozyuma katılan herkese teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Sempozyum gerçekleştirilen oturumlar ile sürdü.